stenevi-paludan-koran

News Oresund, CC BY 2.0 / Tobias Hellsten / ToHell, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Märta Stenevi försvarar Paludans koranbränning

Publicerad 1/28/2023
Annons

Medan den muslimska världen rasar över Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden, och den svenska regeringen pratar om ”islamofobi”, får yttrandefriheten stöd från ett oväntat håll.

Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi är veckans gäst i SVT-programmet 30 minuter. Där tar man bland annat upp helgens yttrandefrihetsmanifestation då Rasmus Paludan brände en koran – något Stenevi bestämt markerar är en del av den svenska yttrandefriheten.

LÄS ÄVEN: EU kräver att Sverige inskränker yttrandefriheten för att inte kränka muslimer

– Jag tycker Rasmus Paludan är en mycket liten man som använder vår yttrandefrihet för att skapa problem, men det är tydligt inom ramarna för den yttrandefrihet som vi har, säger Märta Stenevi i SVT:s 30 minuter.

Återkommande kritik

Stenevi har även tidigare kritiserat regeringen för att inte tydligt nog stå upp för yttrandefriheten, då i samband med att en docka föreställande den turkiske presidenten Erdogan hängdes upp utanför Stockholms stadshus. Nu anser hon att det är lika viktigt att stå upp för Paludans rätt att bränna en koran.

– Att börja inskränka yttrandefriheten för att man får reaktioner på det som yttras är en väg som inte har ett bra slut, säger Stenevi.

LÄS ÄVEN: Åkesson kritiserar Kristersson efter koranutspel: ”Finns en gräns”

Hon är även kritisk till att regeringen inte tillräckligt tydligt markerar mot Turkiet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons