maskerad-knivman-846736
Inrikes

Maskerade ungdomskriminella knivrånar barn i Stockholmskommun

Publicerad 1/24/2018
Annons

Rånarligor med maskerade ungdomar härjar just nu i Nacka i södra Storstockholm. Ligorna har specialiserat sig på att råna barn under knivhot. Polisen uppmanar föräldrar att tänka sig för innan de köper en iPhone eller dyr märkesjacka till sitt barn.

Upprördheten bland oroliga föräldrar är stor och barnen i Nacka känner sig inte längre trygga. Nackapolisen, som är underbemannad och överansträngd, har inte lyckats stoppa vågen av personrån. Polisen uppger i de signalement man gått ut med att ligan består av ungdomar ”med afrikanskt ursprung” i åldrarna 15-18 år.

Barn på väg till och från fotbollsträningen vittnar om hur de attackerats av ligan och fått en lång kniv upptryckt mot bröstkorgen. Därefter de rånats på de värdesaker de haft på sig – pengar, mobiltelefoner, SL-kort, märkeskläder osv.

LÄS MER: Rån mot barn ökar kraftigt i Stockholm

I flera fall har rånoffren också misshandlats med sparkar och slag. Rånen avslutas ofta med att man hotar att döda offret ifall denne kontaktar polisen.

Flera av de rånade barnen mår psykiskt dåligt och har fått gå i samtalsterapi för att bearbeta de skrämmande upplevelserna. Föräldrar till de rånade barnen överväger att flytta från Nacka. Många föräldrar har börjat lämna och hämta sina barn på skolorna och idrottsaktiviteterna, för att säkerställa att de inte drabbas av rånarligorna på vägen till och från dessa.

Andra föräldrar har gått samman och skapat Facebook-grupper där man diskuterar vad som kan göras. I dessa fora är åsikten vanlig att problemet är relaterat till en misslyckad invandrings- och integrationspolitik. Man är också kritisk till polisens bristande resurser och att anmälningarna läggs ned.

Det talas om att ”ta saken i egna händer”. Föräldragrupper har börjat avpatrullera de värst råndrabbade områdena för att själva återskapa den trygghet i närmiljön som de anser att samhället inte längre kan leverera. Man påtalar också att det snart är val och att de politiska partier som inte visar handlingskraft i frågan kommer att straffas vid valurnorna i höst.

Kommunpolitikerna i Nacka är medvetna om att de råndrabbade barnens och andra oroliga föräldrar lägger ansvaret på de styrande. Mats Gerdau (M) som är kommunstyrelsens ordförande säger till Expressen att han är ”förbannad, frustrerad och bedrövad och funderar på var samhället är på väg”.

Gerdau berättar också att kommunen vidtar åtgärder mot rånvågen bland annat i form av slyröjning och bättre belysning. Han säger också att han tror att fler fritidsgårdar kan vara ett effektivt sätt att få bukt med rånarligorna.

Men kommunalrådet bollar också över en del av ansvaret på regeringen och statsminister Stefan Löfven, inte minst när det gäller att se till att polisen får de resurser som krävs för att möta den kriminalitet som nu breder ut sig.

– Se verkligheten som den är, är Gerdaus uppmaning till statsministern.

På riksnivå förespråkar Gerdau lite tuffare åtgärder mot ungdomar som rånar barn än de mer socioekonomiskt inriktade han aviserar för egen del i hemkommunen. Ett förslag är att döma rånarna till fotboja, så man vet var man har dem.

Även från politiskt oppositionshåll i Nacka är man medveten om pressen från föräldrarna att få stopp på rånvågen mot barnen och återskapa tryggheten i närmiljön. Oppositionsrådet Khashayar Farmanbar (S) säger att han vill se ”mer trygghetsåtgärder”. Som exempel på sådana nämner han i intervju med Expressen fler vuxna ute på gator och torg ”som är utbildade i socialpedagogik”.

Nackapolisen är också medveten om kritiken från allmänheten men menar att man gör så gott man kan i beaktande av den minskade polisnumerär och den röriga omorganisation av polisen som man inte själv rår över utan som ligger på politisk riksnivå. Man menar också att Nacka inte bör pekas ut särskilt, utan att det här är ”en trend” som breder ut sig överallt i det svenska samhället idag.

Marcus Warneby vid Nackapolisen slår i ett uttalande till Expressen fast att ”folk inte ska behöva känna sig otrygga” men antyder samtidigt att föräldrarna bör vara realister och tänka sig för innan de ger sina barn stöldbegärliga saker och kläder.

– Man ska som förälder vara medveten om problemet när man köper en ny Iphone eller en dyr märkesjacka till sina barn i tonåren.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons