På söndagseftermiddagen samlades tusentals vänsteraktivister i centrala Göteborg för att manifestera sin sympati för den ras-centrerade organisationen Black Lives Matter i USA. Aktivisterna startade vid Heden och efter att polisen upplöst samlingen startade man istället ett tåg som rör förflyttar sig runt i staden. Samhällsnytt kan visa hur polisen attackeras av vänsteraktivisterna.

Tidigare på söndagen uppmärksammade vi hur Polismyndigheten gick ut och meddelade att man står på demonstranternas sida och att poliserna på fältet kommer att ha ”ett tålamod av guld”. Samtidigt kunde Samhällsnytt visa att aktivisterna skriver i inbjudningar att man hoppas få ned poliserna på knä, en taktik som har kunnat iakttas i direktsändningar från manifestation där mycket få poliser synts utkommenderade för att upprätthålla ordningen.

LÄS ÄVEN: Polismyndigheten om knäböjd polis: ”Vi står bakom mänskliga rättigheter”

Samhällsnytt kan nu visa videoklipp från dagens protester där det framgår att aktivisterna hetsar mot poliserna på fältet genom att skandera hat och våldtäktshot.

– Knulla ainas mamma!

Polisen attackeras och backar från området

I sociala medier cirkulerar videoklipp som visar hur maskerade gäng attackerar polisens bussar. I ett av klippen syns hur polisbussar backar ut från området när det fylls på med aktivister. Det är oklart om backandet inför vänsteraktivisterna är en del av den ”ett tålamod av guld”-taktik som polischef Teodor Smedius på förhand flaggade för att man skulle arbeta efter.

Vänsteraktivister: ”Vit person kan dö i corona skiter i”

I en intervju med Aftonbladet berättar två vänsteraktivister att de som respekterar den rådande pandemin och stannar hemma ”är efterblivna”.

– En vit person kan dö i Coronavirus skiter i alltså, slår en av deltagarna fast.

LÄS ÄVEN: Polischef inför dagens Black Lives Matter-manifestation i Göteborg: ”Vi står på demonstranternas sida”

authorimage