Ett 30-tal ryska soldater dödades under helgen i en massaker under en militärövning nära gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Det uppmärksammar bland andra den ukrainska exilbloggaren Anatoli Shari.

Det var i lördags som en militärövning hölls i Belgorodregionen nära rysk-ukrainska gränsen, omkring åtta mil norr om Charkiv. Under övningen öppnade tre tadzjikiska rekryter eld och sköt ihjäl såväl sitt befäl som flera andra soldater som deltog i den.

Enligt uppgifter från bloggaren Anatoli Shari, som bland annat refereras av Daily mail, dödades 28 personer innan två av de tadzjikiska rekryterna själva sköts ihjäl. Andra mediekällor ger snarlika uppgifter om antal döda. En av förövarna uppges fortfarande vara på fri fot.

Händelsen betraktas i Ryssland som ett terrordåd.

Ville lämna militären

Bakgrunden till att de tadjikiska rekryterna utförde massakern uppges vara en religiös konflikt mellan dem och befälen. Anatoli Shari antyder att de tre rekryterna, som är djupt troende muslimer, frivilligt tog värning i militären och uppgav sig vilja ”försvara moderlandet”. De ska dock ha ändrat sig fyra dagar senare.

Telegram/Anatoli Shari
Telegram/Anatoli Shari

Nyhetskanalen ”Astra”, som skriver utförligt om händelsen, nämner inget om att de tre tadjikierna var frivilliga. Däremot uppges de ha velat lämna militären och menat att kriget i Ukraina ”inte är vårt krig”.

”Allah är en fegis”

När tadjikerna inte ville tjänstgöra i armén påstås ett befäl ha sagt att ”Allah är en fegis om han inte tillåter er kriga för det land ni svurit en ed till” – ett uttalande som skapade stark irritation bland de muslimska soldater som deltog i övningen.

En annan orsak till irritation påstås ha varit att muslimerna inte fick be när de ville eller tilläts ha ett bönerum.

Det bor omkring 200 000 tadzjiker i Ryssland. Anatoli Shari är en ukrainsk bloggare i exil i Spanien, anklagad i hemlandet för att vara ”prorysk” och ”förrädare”.