Untitled design (3)

Montage

Utrikes

Massinvandringskritiska Salvini, Le Pen och Orbán starkt framåt i undersökningar

Publicerad 11/11/2018
Annons

I de senaste opinionsundersökningarna inför EU-valet nästa år går EU- och massinvandringskritiska partier framåt. Särskilt tydligt är detta i Italien, Frankrike och Ungern.

För en vecka sedan rapporterade Samhällsnytt om en färsk opinionsmätning i Frankrike som visar att ett ökat antal väljare tänker rösta på det EU-kritiska partiet Nationell Samling (RN) som leds av Marine Le Pen. Partiet klättrar i den senaste mätningen från Ifop till 21 procent.

Samtidigt faller sittande presidenten Emmanuel Macrons socialliberala parti Republiken på väg (LREM) till 19 procent. Ytterligare en opinionsundersökning visar nu liknande siffror. Elabe presenterar Le Pens RN på 20 procent och Macrons LREM på 19,5 procent.

LÄS MER:Ny mätning: Le Pens parti går om Macron i Frankrike

Italien

I Italien växer populariteten för den internationellt uppmärksammade inrikesministern Matteo Salivini och hans parti Lega Nord. Salvini har tagit en fast hand om det migrationspolitiska rodret i landet sedan den nya regeringen tillträdde. Det senaste lagförslaget från Salvini är att den utlänning som begår allvarliga brott förverkar sin rätt att söka asyl. Den som döms för terrorbrott ska också kunna fråntas sitt förvärvade italienska medborgarskap. Salvinis parti Lega Nord fortsätter att dominera opinionsundersökningarna.

LÄS MER: Nytt lagförslag i Italien – terrordömda ska kunna fråntas medborgarskap

Enligt en undersökning från den italienska tidningen Giorni som presenterade i juli, är Salvini dessutom den politiker i landet som har högst förtroende. 56 procent tycker att Salvini är en pålitlig politiker. I den senaste undersökningen från Noto inför EU-valet får Salvinis parti Lega Nord 31 procent.

Ungern

I Ungern visar en undersökning från Medián att premiärminister Viktor Orbáns Fidesz, tillsammans med samarbetspartiet Kristdemokraterna (KDNP) går framåt och nu samlar 63 procent av rösterna.

Valet till Europaparlamentet äger rum 23-26 maj 2019.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1173”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons