Mette_Frederiksen_bild_News_Oresund_Wikimedia

Bild: News Oresund.

Utrikes

Massiv demonstration i Köpenhamn efter bönedagens avskaffande

Publicerad 2/6/2023
Annons

Under söndagen hölls en stor demonstration i Köpenhamn med anledning av att den socialdemokratiskt ledda regeringen vill göra om en av landets röda dagar till en vanlig arbetsdag. Den stora bönedagen infaller den fjärde fredagen efter påsk och är en folklig högtid där danskarna samlas för att äta ”varme hveder”, vilket kan beskrivas som en sorts vetebulle med kardemumma.

Enligt uppgift ska uppemot 50 000 personer ha samlats för att demonstrera mot att bönedagen förlorar sin status som röd dag. Arrangören av demonstrationen var Danmarks största fackförbund, FH, som motiverar sitt ställningstagande med att regeringens förslag innebär att danskarna kommer att arbeta en dag mer om året, men utan att erhålla högre lön. Nu vill man att regeringen sätter sig vid förhandlingsbordet för att diskutera frågan.

Som skäl till ändringen anger Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S) att det handlar om att skapa ekonomiska förutsättningar för att kunna finansiera ökade anslag till landets försvarsmakt. Lagförslaget presenterades på en pressträff i december förra året under vilken Fredriksen lät förstå att hon förväntar sig att befolkningen ska bidra och arbeta mer för att förslag som dessa ska gå igenom.

LÄS ÄVEN: Danska S-regeringen anklagas för brutna vallöften – ska nu öka istället för minska invandringen

Henrik Stiling, ordförande för Dansk Metal, menar dock att man upplever förslaget som ett övergrepp och att det hela kan komma att tolkas som ett angrepp på den danska modellen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons