palettskolan-i-lund-brinner
Inrikes

Massiv kameraövervakning ska stoppa epidemi av skolbränder i Lund

Publicerad 8/17/2020
Annons

Efter tolv anlagda skolbränder och 25 mordbränder totalt sedan i mars söker nu Lunds kommun tillstånd för kameraövervakning av ett stort antal byggnader.

Den senaste skolbranden rasade den 17 juli då en hel paviljong tillhörande Palettskolan brann ned till grunden. Det var tredje dygnet i rad som en skolbrand härjade i staden.

I likhet med 11 tidigare skolbränder och ungefär lika många andra byggnadsbränder sedan mitten på mars visade den tekniska utredningen att branden på Palettskolan var anlagd.

LÄS MER: Skola i lågor i Lund – tolfte branden på kort tid

Gärningspersonerna bakom bränderna har ännu inte gripits och ett stort antal skolelever står utan undervisningslokaler inför den stundande höstterminen. Ytterligare många fler kommer att tvingas inhysas i provisoriska lokaler.

Bevakning med väktare har satts in i ett försök att få stopp på mordbränderna men kommunen vill nu på bred front också utöka kamerabevakningen. Det handlar om 130 strategiska byggnader, skolor och förskolor, som ska punktbevakas för vilka sammanlagt 100 tillståndsansökningar nu har skickats in till Datainspektionen.

Att få tillstånd för kameraövervakning kan dock vara mycket svårt. En rad krav måste vara uppfyllda och ofta stupar det på att Datainspektionen anser att övervakningskameror är alltför integritetskränkande. Handläggningstiderna är dessutom långa, ofta över ett år, och under tiden kan skolbrandsepidemin i Lund komma att fortsätta.

Under tiden planerar kommunen att sätta upp så kallade värmekameror. Dessa tar inte bilder som kan identifiera några mordbrännare och kräver därför inte tillstånd. Däremot känner de av värmeutveckling och tidigt skicka larmsignaler så att räddningtjänsten kan vara på plats innan byggnaden är övertänd och inte kan räddas.

LÄS MER: Inbrott, vandalism och mordbrand på gymnasieskola i Lund

Polisen vill i nuläget inte säga något bestämt om huruvida man tror att det är en och samma person eller samma gäng bakom samtliga mordbränder eller om det är en trend som spritt sig inom vissa grupperingar i staden med många inblandade. Brotten betraktas också som särskilt svårutredda eftersom oftast inga spår efter förövarna kan säkras utan har förstörts av lågorna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons