Samtidigt som myndigheter och läkemedelsbolag uppger att det kommer krävas en tredje, och i vissa fall en årlig, dos vaccin och man på alltfler ställen gör detta till ett krav för att få röra sig fritt i samhället, kommer också kraftiga motreaktioner.

Tidigare har det protesterats mot nedstängningar och begränsningar under pandemin. Nu är det mot vaccintvånget och de så kallade covidpassen som upprör. I förra veckan demonstrerade tusentals i den grekiska huvudstaden Aten och i helgen samlades över 100 000 personer runtom i Frankrike för att protestera mot regeringarnas alltmer påstridiga vaccinuppmaningar.

LÄS ÄVEN: Återkommande extradoser för covidvaccin i flera år att vänta

I Aten kombinerades protesterna från de omkring 5 000 deltagarna utanför parlamentet med uppmaningar till premiärminister Kyriakos Mitsotakis om att avgå.

Drygt 40 procent av den grekiska befolkningen har vaccinerats och förra måndagen beslöt regeringen att göra det obligatoriskt för vårdpersonal och anställda på äldreboenden. Samtidigt visar en opinionsmätning att en majoritet av grekiska folket avser vaccinera sig och är för att det ska vara obligatoriskt för vissa delar av befolkningen.

– Varje person har rätt att välja. Vi väljer att regeringen inte väljer för oss, säger kardiologen Faidon Vovolis som ifrågasatt forskningen kring munskydd och vaccinen och nu leder protesterna.

Riskerar avsked

I Frankrike hörsammade tusentals Florian Philippots, från nationalistiska Les Patriotes med ett förflutet som nära medarbetare till Marine Le Pen, uppmaning om att protestera mot regeringens krav på obligatoriska vaccineringar för all vårdpersonal samt planer på covidpass för att kunna få röra sig fritt i samhället.

Bland demonstranterna finns en oro om att vaccinerna som tagits fram är alltför experimentella medan andra funderar på att skaffa sig falska intyg för att inte förlora sina jobb.

Från och med den 1 augusti kommer den som inte har ett covidpass inte kunna besöka restauranger, kaféer, biografer eller kunna resa längre sträckor med tåg. Den vårdpersonal som inte vaccinerat sig till den 15 september riskerar avsked.