Protester i Nederländerna. Faksimil Twitter

Utrikes

Massiva protester mot covidpass och lockdown

Publicerad 11/22/2021
Annons

Allt hårdare restriktioner och vaccinationskrav har lett till enorma demonstrationer världen över. I Nederländerna öppnade polisen i helgen eld mot demonstranterna och skottskadade tre personer.

Den nederländska regimen satte befolkningen i begränsad lockdown för en vecka sedan. Max fyra besökare får hälsa på i någons hem och restriktionerna påverkar även restauranger, butiker och idrottsplatser.

Reglerna infördes förra helgen och uppgavs då gälla för minst de kommande tre veckorna. Covidpass liknande de som den svenska regeringen tagit fram rapporteras också vara på gång. Åtgärderna har mötts av kraftiga protester

LÄS ÄVEN: Ilska mot vaccinpassen – Folkhälsomyndigheten JO-anmäls

Polisen öppnade eld

Under fredagen övergick protesterna till upplopp i Rotterdam. Polis öppnade eld och sköt tre personer som nu vårdas med allvarliga skador. Rotterdams borgmästare, Ahmed Aboutaleb, beskriver protesterna som ”en orgie i våld” och hävdar att poliserna avlossade fem skott i självförsvar, skriver SkyNews.

– Vi avlossade varningsskott och det avlossades också verkanseld eftersom situationen var livshotande. Vi vet att minst två personer skadades, troligen till följd av varningsskotten, men vi måste undersöka de exakta orsakerna ytterligare, säger polisens talesperson Patricia Wessels till Reuters.

LÄS ÄVEN: Tyskland kan följa Österrikes beslut om husarrest för ovaccinerade

Lokalt undantagstillstånd infört

Sammanlagt sju personer, inklusive en polis, uppges vara skadade efter upploppen och 51 personer arresterades. Polisenheter från hela landet strömmade till Rotterdam för att hjälpa till att få läget under kontroll. Rotterdam stängde ner all lokaltrafik och införde ett temporärt undantagstillstånd ”för att upprätthålla allmän ordning”. I sociala medier syns polisbilar som satts i brand.

Även i Haag samlades i helgen stora folkmassor för att protestera mot restriktionerna. Enligt arrangörerna deltog mellan 50 000 till 100 000 demonstranter. Haagpolisen tonar ned det folkliga missnöjet och menar att det endast var cirka 20 000 som slöt upp, skriver NOS.

Demonstranterna i Haag följde en banderoll med texten ”I am fighting for Freedom”. De motsätter sig användningen av vaccinationsintyg och QR-koder, som de anser splittrar samhället. ”Unvaccinated lives matter”, stod det på en flagga.

Även i Haag blev det våldsamt mot kvällen. Flera bränder startades på gatorna och gatstenar kastades mot polisen. Enligt Reuters greps 30 personer och fem poliser skadades.

– Att protestera är en viktig rättighet i vårt samhälle, men det vi såg i går kväll är helt enkelt kriminellt beteende. Det har inget med att demonstrera att göra, säger justitieminister Ferd Grapperhaus.

LÄS ÄVEN: Moderaterna kräver vaccinpass även på restauranger

Proteser pågår jorden runt

På andra håll i världen har protesterna varit lika massiva om än lugnare. Nedan följer videoklipp från bland annat Australien, Kanada, Italien, Kroatien och Storbritannien. Upp emot en halv miljon människor samlades i Melbourne.

Också på Australiens västkust, i Perth, pågick stora demonstrationer.

I Zagreb, Kroatien, samlades runt 100 000 människor för att demonstrera för frihet.

”Ni tar inte våra barn”, skanderar folkmassorna i Zagreb.

Även i Rom, Italien, hölls demonstrationer som samlade tusentals. Dessa uppges ha avlöpt fredligt.

Liksom i Glasgow och London.

Tiotusentals samlades i centrala Wien, Österrike, för att demonstrera mot nedstängning och planerat vaccinationstvång i Österrike. Demonstranterna uppmanade bland annat regeringen att ta kontroll över gränsen och inte folket.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons