Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovade att slå tillbaka hårt som svar på en salva av raketer som avfyrades från Libanon på torsdagen, samtidigt som spänningarna på Tempelberget i Jerusalem denna vecka hotade att gå överstyr. Dessutom avfyrades även raketer från Gaza mot Israel.

Flera raketer avfyrades mot samhällen i norra Israel på torsdagen, vilket ledde till att två civila fick lindriga skador. En man träffades av splitter i västra Galiléen medan en annan kvinna skadades när hon sprang i skydd. Enligt israeliska försvaret lyckades Iron dome-försvaret oskadliggöra 25 av de 34 missilerna.

Den första attacken skedde i form av en raket som framgångsrikt avvärjdes av luftförsvarssystemet Iron Dome, och de återstående raketerna avfyrades kort därefter. Det är oklart hur många raketer som avfyrades i det andra klustret, även om det tros vara första gången sedan andra Libanonkriget 2006 som en så stor mängd upptäcks.

Invånare i norra Israel hörde sirenerna tjuta upprepade gånger när attacken fortsatte. Upptrappningen kommer i spåren av pågående spänningar med araber i Jerusalem som har försökt underminera säkerheten på Tempelberget genom att kasta stenar och fyrverkerier mot säkerhetsstyrkorna. Israels försök att gripa provokatörer har fått Hamas att i veckan avfyra raketer flera gånger från Gazaremsan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu informerade om säkerhetsläget. ”Premiärminister Benjamin Netanyahu uppdateras regelbundet om säkerhetshändelserna och kommer att göra en lägesbedömning tillsammans med cheferna för säkerhetsinstitutionerna”, sade hans kontor. Arabiska medier rapporterade att Israel sköt tillbaka med artillerigranater.

Det fanns ingen omedelbar kommentar från den libanesiska armén eller från den shiitiska terroristgrupp som kontrollerar den södra delen av arablandet. Israel har pekat ut terrororganisationen Hamas för att ligga bakom även raketerna från Libanon.

En twitter-användare noterade förfarande från det ”internationella samfundet” när Israel försvarar sig:

Här kan Israels ”Iron dome”-försvar ses i användning för att skydda sig från raketer från det av terrororganisationen Hamas kontrollerade området: