Mocambiques huvudstad Maputo. Foto: Andrew Moir.

Massivt bedrägeri i Mocambique – löner betalades ut till 30 000 personer som inte finns

Delningar

Bedrägeriet upptäcktes i samband med en två år lång revision som sträcker sig mellan 2015 och 2017. Totalt har det kostat landet 220 miljoner euro.

I Mocambique går över hälften av budgeten till att betala statsanställda. Landet har gått igenom finansiella svårigheter under de senaste två åren vilket har påverkat dess ekonomiska prestanda avsevärt.

2016 erkände regeringen att man i hemlighet lånat två miljarder dollar för att köpa vapen. Detta ledde till att ett flertal länder fryste bistånden, bland dessa Sverige. Det var också denna affär som ledde till kravet på en revision.

Förra året gick 473 svenska miljoner till Mocambique, i år ligger siffran på 327 miljoner.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

149 KOMMENTARER

 1. Men så oväntat! Har Sverige blivit lurade av mocambicianerna? Med andra ord, som vanligt då. Vi är ju kända för att betala ut, utan ställa krav eller kontrollera att pengarna går till de rätta instanserna. Under tiden sitter dessa bedragare och skrattar högt, medan pengarna tickar in.

  Nå, kommer vi att lära oss något? Kommer vi att stoppa utbetalningarna? Kommer vi att börja ställa krav? Knappast, det är ju Sverige vi pratar om. Det blödiga Sverige, som tycker synd om alla utlänningar, och föraktfullt fnyser åt våra egna fattigpensionärer, hemlösa och andra utsatta. Om dem är det aldrig synd om. De har sig själva att skylla. På något sätt. Ingen vet riktigt hur, men det är INTE synd om dem, punkt slut.

  Däremot är det viktigt att försörja mocambique, så de har råd med att köpa vapen.

  • Klart man inte lär sig såvida det inte är ur egna plånboken,andras pengar däremot är lätta att ge bort…Flera ggr har vi ju lyssnat till rikstagsledamöter som tycker det är häftigt att BETALA skatt på arvode som vi betalat in till dom via skattsedeln -men oj då inte betalade dessa prominenta personer in något trots att kronkalle knackar sina knogar blodiga på ytterdörren…

   • Lustigt att du tar upp detta med att det är häftigt att betala skatt. Och nu är detta absolut ingen kritik riktad mot dig, utan de sossar som hittade på detta. För samma vänstermänniskor har ju ertappats med ”skatteplanering” i högre skolan. Exempelvis Gudrun Schyman som försökte dra av allt möjligt. Samtidigt som hennes parti (när hon var ordförande för V) ständigt pratade om höjda skatter. Och Mona Sahlin har ju också gjort en del saker.

 2. Sluta ge bort våra pengar som behövs här, sen har det visat sig att dessa bidrag stjälper mer än det hjälper dessa länder…

 3. Bara Kina lyckas i nattsvarta Afrika. Vita ursprungsbefolkningen i Sydafrika mördas av svarta invandrare. Lögnmedia håller tyst!

 4. Som vanligt alltså med svenska SIDA – bidrag till Afrika.
  när skall flummarna i riksdagen någonsin lära sig, aldrig förmodligen?

  • SIDA är sossestyrt!
   Vilket givetvis förklarar varför de aktivt hjälper skojare förskingra svenska skattebetalares välfärd!

   • Givetvis så styrs bidragen oavkortat raka vägen in på ett hemligt bankkonto i Schweiz eller andra likställda nummerkonton här och där i Vår omvärld!

 5. SIDA borde läggas ner. Istället skall skatten sänkas lika mycket och folk får skänka pengar dit de vill om de vill istället.

 6. Redan 1993 tog Ny Demokrati upp biståndet till Mocambique
  Då saknades 300 miljoner!Svenska ambassaden fick undersöka vart pengarna tagit vägen varpå en svensk diplomat utvisades! I riksdagen försvarade bitr utrikesminister Alf Svensson detta med att en betydande del av det svenska biståndet(då totalt 500 miljoner) kom fram. Och Sverige har fortsatt med att understödja myglarna i detta land!!

 7. Alltså totalt meningslöst för Sverige att skyffla ut bidrag och då är det här bara ETT land. Alla kan säkert tänka sig det totala bidraget över hela världen? 😂

  • TRE typexempel på myndigheter som driver sin egna agenda i Sverige.
   Hur kan detta få förekomma utan att media eller rättsväsendet säger stopp….

 8. tänk vad dessa pengar kunde anv. till i sv… kanske så vi slapp ha 300 000 fattigpensionärer???? men neeeeej nu är jag visst rasistisk….

  dom i afrika ska ha det bra!!!

 9. Svenska fattigpensionärer måste gå till soppkök för att överleva. Men skit i det. De är ju Svenskar. Bättre lägga miljarder till korrupta länder långt härifrån. Fy faan vilket svek.

 10. är inte detta artikel facit i sig att mocambiqe klarar sig utan pengar fr. sv. då det inte finns ngn som uppbär lön???? så stoppa de nu me en gng

 11. Hela jävla systemet är fel när man får bidrag iform av pengar, då anstränger man sig icke. Förr fick de hjälp i form av maskiner och utbildning vilker var bättre. Ibland gick det åt helvete ändå men kunde ofta rättas till. Idag är bidragen helt förverkade på rekordtid och noll resutat redovisas. Bidragsvärlden är så blåsta när fel personer får styra. Ett av Löfvens populära uttryck passar bra….. NAIVA.

 12. Piss i Mississippi tyvärr! Låt en grupp oberoende ekonomer räkna ut hur mycket bistånd som slösats bort sedan Palmes dagar och publicera det i all mainstreammedia. Då kanske folk börjar ta på sig de gula västarna. Det mesta är offentligt och revisionen uttrycker även i många fall att det var totalt bortkastat.

 13. Till Sveriges politiker!
  Ta hand om de Svenska skattebetalarnas intressen och skapa ett fungerande samhälle innom landet innan ni spenderar våra pengar i korrumperade länder och märkliga projekt utomlands.

 14. Det här är som en spottloska rakt i ansiktet på våra gamla! Ansvariga bör med det snaraste kräva tillbaka vartenda öre och bums strypa den sortens ”bidrag”. En rejäl spark i rumpan på de s.k. ”ansvariga”.

  • 🙂

   egentligen sorgligt men det ligger mycket i det.
   Vi börjar med att halvera riksdagen, det är hög tid.
   Sandlådan är för stor. Sedan minskar vi på Regeringskansliet.

 15. Ska vi över huvud taget ha ett bistånd, då ska de bestå i vägbygge, brunnar, järnväg. Sådant som inte kan säljas. Ge bort pengar i bistånd är hål i huvudet.

 16. 20 Miljarder till vapeninköp ? Då behöver inte Mocambique en enda

  krona från Sverige. Har vi varit naiva Löfven ?
  Afrika är som en tonåring som aldrig flyttar hemifrån. Dom sitter i sina

  hamnarna och väntar på fartygen från Europa med livsmedel,
  läkemedel etc. sen över 70 år. Det enda som händer där är ett
  ohämmad barnafödande, i stället för att ändra sin egen situation.
  När jag slutade skolan på 50 talet, hade Afrika en befolkning på
  300 miljoner, nu är dom över en Miljard ! och inget har hänt !
  Tycker våra eminenta politiker att vi måste lösa ett olösligt problem,
  finns bara ett sätt att göra det på.
  Skicka absolut inga pengar direkt till kriminella politiker i U-länder
  utan fråga efter deras behov, är det Sjukhus, Brunnar etc. ni behöver?
  då fixar vi det åt er, men Ni får inga pengar på era konton !
  HALLO UD, Kan det vara så svårt att FÖRSTÅ ???????????????????

 17. Varför skickar vi bistånd till Mocambique? Vad gör dom för oss? Bistånd ska vara frivilligt, inte något man stjäl från våra skattebetalare. Lätt att vara generös med andras pengar…

 18. Varför skall hårt arbetande svenskar slita ihop bistånd till primitiva och korrupta länder, vana att pengarna bara forsar in för att därefter placeras i europeiska och USA banker….

 19. Mocambique har goda förutsättningar att klara sig själv. Det var förr en Portugisisk koloni som exporterade massor av mineral , kaffe ,frukt , nötter ,mm.

  Men som vanligt anställer ledningarna sina kompisar och fränder till massor av hittepåjobb. En totalt obehövlig byråkrati.

  Inte bara i Afrika..Grekland är ett exempel i Europa. Dom ledande partierna hittade ständigt fina jobb år sina kompisar . //Precis som (S) i Sverige som kan ordna en outsinlig ström av välbetalda jobb åt ” sin röda klan ” ..Kooperativa , LO , HGF, Folksam ;FONUS, inom kommunerna , länsstyrelserna , media osv.

  • Glöm inte att hennarna Papandreous fick sin ’socialistiska politiska skolning’ av svenska socialdemokrater på Bommersvik.
   Det räckte till att bli Ordförande i Socialistiska Internationalen. Bingo!
   Den som blev förbannad var Måååna – det gjorde henne evigt bitter att
   hon inte fick jobbet och resulterade i div dumheter i tantens ordning och
   uppförande.

  • Och de hatar oss vita, fastän de själva har vit sperma…hur kan de bära denna motsägelse?
   Det måste vara ett nedköp för dem att ha fel färg på livssaften.
   Vore det någon logik så skulle den vara svart givetvis!

 20. Bistånd är av ondo, gör inget gott, förlamar och korrumperar länder som skulle kunna ha en god utveckling
  Visa Afrikas potential istället för en massa eländiga bilder då kommer investerarna och jobben skapas. Kina investerar nu billioner i denna kontinent och kommer frakta rikedomarna öster ut.

 21. O antalet uteliggare ökar för varje år i Sverige, eftersom det saknas pengar, dessa får förlita sig på privata intiativ.

 22. Finns ingen anledning för Sverige att ge något land i Afrika, Sydamerika eller Asien bistånd. De har haft närmare ett halvt århundrade på sig att få i ordning på sina ekonomier och samhällen sedan de blev självständiga nationer.
  Enda biståndet som Sverige ska ge är nödhjälp vid katastrofer.
  Kunde vi ta oss ur fattigdom och få vårt land att blomma utan hjälp så kan andra det också. All annan inställning är rasistisk.

 23. Jag är förmodligen inte ”god nog” att förstå nyttan med att skicka miljard efter miljard till länder som inte upprätthåller den där värdegrunden som våra politiker säger sig stå på…. Jag måste vara en dum bonnläpp…

 24. Befolkningsexplosionen i Afrika, vilket är ett stort problem beror på att organisationer från I-länderna skickat massor av vacciner till fattiga delar av hela Afrika så att väldigt många barn överlever i fattiga familjer.
  Nu sitter mamma och pappa Afrikan och kliar sig i huvudet och undrar hur man ska kunna föda alla dessa barn.
  För att försöka hitta inkomst så skickar man nu iväg sina söner i en strid ström till Europa, så nu fick vi för det.
  Nu får Rädda Barnen sätta upp hjälpstationer i Europas städer och avhjälpa sina misstag.

  • Totalstopp är ordet, preventivmedel är bästa u-hjälpen!

   Massförökningen av Afrikaner måste stoppas, de kan inte föda sig själv utan bistånd.

 25. Ökat bistånd = ökad bedrägeri. en enkel ekvation.473 miljoner hade gett svenska pensionärer en tusenlapp extra.

 26. Med bistånd så ska fan krav oxå ställas annars 0kr i bidrag för lång tid framöver! Ta bara all bidrag som ges till dom såkallade palestinare skulle omvärlden bara sluta ge dom bidrag under ett års tid så hade dom löst alla problem som finns kring dom!

 27. Det är uppfriskande läsning…just vad jag behövde då jag satt på toaletten med hård mage. Har aldrig mått bättre, undrar vad jag får läsa imorgon?

 28. Jag hoppas jag får uppleva en statskupp innan jag sluter mina blå ögon för sista gången..

  Och att alla ansvarslösa folkvalda förrädare hamnar inför Folket Domstol..

  Och döms..

  Hårt..

  • Jo, det kommer att bli jobbigt för de som skall ställa saker tillrätta.
   Jag tänker på jobbet att hantera Bjereld och Jämtin, för att inte
   glömma det unkna UD och det s.k. ’Kulturdepartementet’.
   Många stenar att välta blir det. Och som jag förstår vill ingen
   kvotera in dom. fridolinen t.ex.!

 29. Sverige strör biståndspengar till korrupta potentater och deras regimer….
  Alltifrån kommunistiska, höger/militärdiktaturer samt islamistiska regimer.

   • En s.k.underavdelning till SIDA, av vad jag förstår…En typisk sosseorg.
    Sossarna är förträffliga med att spendera andras surt förvärvade slantar.

    • Det verkar vara mer raffinerat än så! Det är troligen
     en stiftelse. (Då slipper man insyn!)
     Man känner igen F S ute i ’arbetsområdet’ på att dom
     har större SUV:ar än alla andra ’mi(s)(s)ionärer’.

 30. Sverige rusar med expressfart i riktning en liknande omfattning av korruption och bedrägerier för varje arab och negrid som anställs av de naiva cheferna (med lönebidrag) inom den Ofantliga sektorn! Nationen rasar formligen för varje år som listan över de minst korrupta länderna presenteras…

 31. Hur hänger det ihop . . Sverige fryser biståndet 2016.
  Ändå betalar vi ut 473 miljoner 2017 och 327 miljoner 2018.
  FÖRKLARA!

  • Förmodligen för att det inte stämmer, enligt Openaid gav Sverige bidrag alla de åren och betydligt mer dessutom, 502 miljoner kronor förra året och 347 miljoner i år. Men det är på väg ner i alla fall så det är väl positivt? 😂

  • Greta och Lennart äter gärna kall grismat om dom vet att regeringen sätter extra guldkant på Mocanbiques stadsanstäldas tillvaro! Mer i lön gör ju att dom kan fatta bättre beslut eller hur var det nu igen..?

 32. Kommer ihåg när de svenska barnprogrammen (i TV2) handlade mycket om Vietnam och Mozambique.

  Den ”goda” gerillan hette MPLA och fick stöd från Sovjet och Kuba

  Den ”onda” gerillan hette FNLA och fick stöd från det ”hemska” CIA dvs USA. Inte ett ord om STASI…

  Sedan fanns det en tredje gerilla, UNITA som ömsom var ”god”, ömsom var ”odn” och vars stöd var höljt i dunkel, ev. kom ifrån den ”onda” kolonialmakten Portugal

  Alltså för idag över 45 år sedan..

  TV:s makt är stor…

 33. Med ett land som hyllar Michail Kalasjnikov med en avbild av hans mest kända uppfinning på flaggan bör man inte vara särskilt förvånad om det uppdagas att landet köpt vapen för pengar man inte gjort sig förtjänt av.

 34. För Sveriges politiker är det tydligen vilktigare att visa sig ”goda” ute i världen än att använda svenska skattebetalares erlagda skatter till att ge sina sämst ställda pensionärer en hygglig levnadsstandard.

 35. Såg reklam om att man ska skänka pengar för att lära flickor i U-länder att läsa. Det låter ju bra, i dagens värld är det svårt att komma någonstans om man är analfabet. Men vi svenskar ger redan ger enorma summor i bidrag till U-länderna genom våra skatter, som ska läggas till allt det som andra länder och privatpersoner ger.

  Idén med att ge pengar för att U-ländernas barn ska lära sig läsa – liksom idén med de flesta andra liknande satsningar – är hjälp till självhjälp, så att ”utvecklingsländerna” ska kunna utvecklas och börja stå på egna ben. Men trots årtionden av massiv U-hjälp är Afrika fortfarande en fattig, underutvecklad kontinent. Istället för att utvecklas har man blivit bidragsberoende.

  U-hjälpen i kombination med möjligheten att migrera till Europa och USA gör att de fattiga ländernas befolkningar föder allt flera barn som överlever. Många gånger föds barnen i förhoppning att de ska migrera till Europa och skicka hem pengar, men ofta handlar det nog om okunskap, vidskeplighet och brist på tillgängliga preventivmedel. Och en ökad befolkning är det överlägset största hotet mot klimatet, särskilt om många av de som föds migrerar till Europa och därigenom ökar sin konsumtion dramatiskt.

  Det är alltså hög tid att dra ner rejält på U-hjälpen samtidigt som det bistånd vi ger ska fokuseras på barnbegränsning och ren katastrofhjälp på plats. Genom att på det viset ställa krav på afrikanerna att ta tag i sin egen situation så visar vi dem respekt och möjliggör en verklig utveckling även på den svarta kontinenten.

  • Just det, att ge de miljarder i stället till ursvenskar, som är hotad som etnisk folk och blir snart som romer utan land. Ge pengar till unga svenskar att de inte försvinner helt och hållet och tappar sitt land därmed. Ge det pengar i stället till denna hotade civilisation; svenskar och att unga vuxna i Sverige kan köpa billigare hus för att våga göra mer än noll barn.

   I Ryssland under Putins styre har befolkningen börjat öka fint utan massinvandring från andra kontinenter. Där staten stöttar unga familjer att få bonuspengar när de skaffar barn,rejält summa och enligt antalen av barnen kan de också få ekonomisk stöd att hyra eller köpa större bostad för sin växande familj.

   Men här i Sverige bankerna och globalister bestämmer och unga familjer måste ta minst 40 års lån från banken att kunna flytta hemifrån, var de måste bo tills de är 30-åriga och nästan sterila att kunna skaffa barn och orkar knappt rusta ett barn till världen, därför att de jobbar så hårt, och måste jobba allt hårdare att kunna hålla sin levnads standard något sätt, och samtidigt de betalar till bankerna stora summor.

   Kära unga, minska gärna ert karriärbegär och göra barn i stället såsom såsom de nyanlända storfamilj beundrare gör effektivt. Kvinnorna i andra etniska grupper hinner knappt till svenska språk kursen därför att de är hela tiden gravid, berättar en bekant som arbetar med nyanlända familjer från andra kontinenter.

 36. Får se hur länge till Sverige kan klara av att bistå andra länder i nöd.
  Våra politiker har borrat hål i livbåten och snart kan vi varken hjälpa någon annan eller oss själva…

 37. Om de första människorna fanns i Afrika hur kan det då komma sig att det aldrig funnits någon stor Afrikans civilisation, typ dom stora civilisationerna som exiterat i andra delar av världen, hur många 1000-tals år har dom inte haft på sig att skapa något vettig långt innan den vita mannen började kolonialisera världen …. jag bara undrar, så svara mig nu !!!

   • Säljes på svarta marknaden. Samma med röda korsets nödpaket. Redan för 50 år sedan bedyrade regeringen att allt bistånd verkligen kom fram, frågan är väl till vem ??

 38. Afrika kan inte åstadkomma ett skit utan den vite mannens hjälp. Ge dem lösa tyglar och det blir rena slakthuset. Nu tar vi hit dessa samhällsbyggare till Sverige. Vad kan väl gå fel?

 39. Samma sak i Sverige, bara att här finns nog personerna men staten plockar tillbaka pengarna med skatter och avgifter. Dessutom vet vi att när det gäller åtskilliga så kallade nybyggare finns samma peson i flera exemplar i systemet. Även i Sverige sägs ju mer än hälften av den arbetande (??) befolkningen vara skatteavlönade, på det ena eller andra sättet.

 40. Någon läst Nikolaj Gogols Döda Själar? Japan hade världens äldsta befolkning innan….. Grekiska öar hade massor av gamlingarna, som fick pension innan… Samhället får den börda också from migranter, som härjar okotrollerade. Det är Newtons lag om kraft och motkraft till en motsatt riktning.

 41. Ett av flera korrupta lander som sponsras med svenska skattepengar. Bara betala mer skatt I Sverige sa dessa korrupta utlanningar kan leva I lyx.

  • De fick nog vederlag också och ledigt halva tiden med semesterlön. Plus bo på sjöfartshotell nästan gratis. Dricka bästa whiskeyn för 20 kr flaskan och ha trevligt på stans bordeller varje natt. Heja Mocambique vrålar de på puben.

 42. SIDa har i många,många år gett bidrag till de mest korrupta länderna i världen.
  Här är länderna som får mest bistånd från Sverige. (Siffror avser år 2016)
  Afghanistan – 877 miljoner kronor
  Tanzania – 755 miljoner kronor
  Mocambique – 570 miljoner kronor
  Somalia – 544 miljoner kronor
  Palestina – 490 miljoner kronor
  Drygt 3.23 miljarder.
  Källa: Sida
  TT

 43. Då begär vi tillbaks dessa pengar.

  Men med glädje kommer Svenskarna betala 60 miljarder varje år till EU…

  för att erhålla allt det fantastiska.

 44. Katastrofhjälp är sin sak, men regelbundet understöd ska helt enkelt upphöra. Det är fullkomligt kontraproduktivt för mottagande lands möjlighet till utveckling.

 45. Har hört Sverige skänkte en miljon kronor per månad till kriget mellan Portugal och Mocambique på 60-70 talet. Allt för att Frelimo skulle vinna. Frelimos guerilla var kommunistisk och de vann. Heja Sverige va?

LÄMNA ETT SVAR