Tusentals lantbrukare demonstrerade i Nederländerna i veckan. Med traktorer har de skapat utbrett trafikkaos på flera håll i landet. Bönderna protesterar mot regeringens långtgående planer att minska kväveutsläppen genom att framtvinga en 30 procentig neddragning av landets boskapsbestånd.

Nederländerna är världens femte största matexportör. EU och landets regering vill sänka utsläppen av så kallade växthusgaser, i synnerhet kväve, och har lagt en stor del av bördan på bönderna. De förväntas minska sina kväveutsläpp med 40 procent till 2030, vilket skulle kräva ett cirka 30 procent mindre boskapsbestånd, uppger France24.

Oron och ilskan är stor bland bönderna. Gårdarna har ofta ärvts i generationer men snart riskerar de att tvingas lägga ned verksamheten. Många anser sig orättvist särbehandlade i jämförelse med storföretag och industri och visar sin vrede genom att ta traktorerna ut på motorvägarna.

LÄS ÄVEN: Elever erbjuds insekter som skolmat – för miljöns skull

Premiärministern ”ser inga alternativ”

Premiärminister Mark Rutte erkände tidigare i månaden att regeringens plan för att minska kväveutsläppen ”kommer att ha en enorm inverkan på bönderna. Den här sektorn kommer att förändras men tyvärr finns det inget val, vi måste få ner kväveutsläppen”.

Kossor vid parlamentet

Under onsdagen stod trafiken stilla i flera kilometer i närheten av Stroe, öster om Amsterdam, där uppemot 40 000 lantbrukare samlats på ett fält, skriver ABC News. Längs med motorvägarna placerades höbalar som sattes i brand och utanför entrén till stadshuset i Lochem dumpades dynga. Vid parlamentet i Haag placerades två kor ut som protest.

En stor manifestation är planerad inför måndag, den 4:e juli, uppger flera källor. ”Tills dess har regeringen tid att slänga planerna i papperskorgen”, meddelar lantbrukarna enligt Omroepbrabant. Om inte, så hotar de att förlama hela landet. Bland annat genom att spärra av flygplatserna Schiphol och Eindhoven samt infarterna till Haag, hamnen i Rotterdam och alla distributionscentra för livsmedel.