640px-Morbillivirus_measles_infection

Huden på en patient efter tre dagars mässlinginfektion. Foto: CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald

Inrikes

Mässlingutbrottet nu uppe i tio stycken – drabbar även vaccinerade

Publicerad 12/30/2017
Annons

➤ Två nya fall av mässling bekräftades igår i Göteborg och totalt har nu tio fall konstaterats. Några av dessa uppges ha varit fullvaccinerade enligt GöteborgDirekt. Hur eller varför vaccinerade kunnat bli smittade är oklart.

Det var den 10 december som det första fallet av mässling konstaterades på infektion på Östra sjukhuset och totalt sett har tio fall konstaterats på Sahlgrenska, det senaste igår.

Sjukhuset är i stabsläge för eventuellt nya fall och har påbörjat smittspårning av de som kan ha utsatts för mässlingvirus.

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.

Det första fallet den 10 december var en ovaccinerad person sökte vård på Östra sjukhusets akutmottagning. Personer som är födda i Sverige efter 1980 är i allmänhet vaccinerade i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. De födda före 1960 har nästan alltid haft sjukdomen som barn.

Risken för att nya fallkan uppkomma uppskattades tidigare till den 30 december men har nu ändrats till 11 januari.

– Ja, eftersom vi har fått in fler fall. Exponerade kan i nuvarande läge insjukna till och med den 11 januari, säger biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland Peter Ulleryd till SVT.

– Sannolikheten för nya fall är mycket stor, sa han vidare igår.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1225”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons