Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, som dömdes för fyra mord 1995, får tidsbestämt straff och kan vara fri om två år. Det beslutade Örebro tingsrätt – igen.

Det är andra gången tingsrätten beslutat om att tidsbestämma straffet – förra gången revs dock domen upp i högre instans, rapporterar SVT.

Zethraeus dömdes 1995 för fyra mord, fem mordförsök och ett rån till livstids fängelse tillsammans med Guillermo Marquez Jara och Farshad Doosti.

Nu omvandlar Örebro tingsrätt livstidsdomen till ett fängelsestraff på 39 år – vilket med Sveriges så kallade ”villkorliga frigivning” efter två tredjedelar av tiden innebär att Zethraeus kan friges om två år.

2016 rev hovrätten upp ett liknande beslut från Örebro tingsrätt. Då omvandlades straffet till 36 års fängelse men Göta hovrätt ansåg i augusti samma år att det var för tidigt att tidsbestämma straffet.

Åklagaren har i och med Örebros nya beslut tre veckor på sig att överklaga domen, vilket det alltså gjort vid flera tillfällen tidigare.

Ville släppa honom trots ”medelhög återfallsrisk”
Tidigare ville Örebro tingsrätt tidsbestämma hans straff trots att risken för återfall var ”medelhög”, säger chefsrådman Anders Domert till SVT men menar att det är annorlunda nu.

– En sak som är annorlunda den här gången är Rättsmedicinalverkets bedömning av återfallsrisken, säger han till SVT.

– Då bedömdes risken vara medelhög, och nu är den låg. Det är en bedömning som vi på tingsrätten delar.

En dömd kan ansöka om tidsbestämt straff hur många gånger som helst, men tidigast efter tio år och därefter måste ett år passera efter avslag innan ansökan kan göras igen.