Attacken skedde utanför nattklubben Sturecompagniet. Foto: Holger.Ellgaard

Massmördaren Tommy Zethraeus får tidsbestämt straff – kan bli fri om två år

Delningar

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, som dömdes för fyra mord 1995, får tidsbestämt straff och kan vara fri om två år. Det beslutade Örebro tingsrätt – igen.

Det är andra gången tingsrätten beslutat om att tidsbestämma straffet – förra gången revs dock domen upp i högre instans, rapporterar SVT.

Zethraeus dömdes 1995 för fyra mord, fem mordförsök och ett rån till livstids fängelse tillsammans med Guillermo Marquez Jara och Farshad Doosti.

Nu omvandlar Örebro tingsrätt livstidsdomen till ett fängelsestraff på 39 år – vilket med Sveriges så kallade ”villkorliga frigivning” efter två tredjedelar av tiden innebär att Zethraeus kan friges om två år.

2016 rev hovrätten upp ett liknande beslut från Örebro tingsrätt. Då omvandlades straffet till 36 års fängelse men Göta hovrätt ansåg i augusti samma år att det var för tidigt att tidsbestämma straffet.

Åklagaren har i och med Örebros nya beslut tre veckor på sig att överklaga domen, vilket det alltså gjort vid flera tillfällen tidigare.

Ville släppa honom trots ”medelhög återfallsrisk”
Tidigare ville Örebro tingsrätt tidsbestämma hans straff trots att risken för återfall var ”medelhög”, säger chefsrådman Anders Domert till SVT men menar att det är annorlunda nu.

– En sak som är annorlunda den här gången är Rättsmedicinalverkets bedömning av återfallsrisken, säger han till SVT.

– Då bedömdes risken vara medelhög, och nu är den låg. Det är en bedömning som vi på tingsrätten delar.

En dömd kan ansöka om tidsbestämt straff hur många gånger som helst, men tidigast efter tio år och därefter måste ett år passera efter avslag innan ansökan kan göras igen.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

86 KOMMENTARER

 1. Vi får väl se.
  Tingsrätten består av politiker utan juridisk utbildning. Därför blir man inte förvånad. (Inte p.g.a. bildningen, utan för att de är just politiker)
  Om däremot hovrätten väljer att släppa ut en massmördare som sitter på livstid, ja då vill vi se namn och bild på ledamöterna och gärna en förklaring från var och en på hur prioriteringarna går till.

 2. jag tror inte zatraeus har en helt svensk bakgrund.
  jara är chilenare. doosti är från mellanöstern.
  ett babbegäng som sköt när dom inte fick som dom ville.

 3. Det var synd, alla tre förtjänar att ruttna för evigt i fängelse. Enda felet är att Sveriges ”fängelser” har högre standard än äldreboenden. Livstidsdömda ska inte ha det bra, inte rehabiliteras bara sona sina brott och aldrig bli fria.

 4. Enligt vad man läst om honom i de som umgåtts med honom verkar han ju vara en riktig psykopat så det blir väl ytterligare lite mörkare när han kommer lös.

  • Han kommer börja mörda ingen. Enligt uppgiften så fick han orgasm när han mejade ner folket på Stureplan med ett tung automatvapen 1994. Så det där ett riktig kriminellt monster.

 5. Stureplansmorden var mycket allvarliga och tydde vad jag förstår på stor hänsynslöshet och grymhet, något som ska ge ett långt straff. Utöver detta kommer risken för återfall som motiverar inlåsning så länge risken finns kvar.

  Jag känner är varken insatt i detaljerna i brottet, Zethraeus’ tidigare brottsbana, eventuella psykiska störningar eller hur han utvecklats i fängelset. Men jag kan ändå konstatera att han redan suttit 24 år i fängelse, vilket motsvarar en dom på 36 år i Sverige. Om man jämför det med var mördare och våldtäktsmän med asylbakgrund brukar få, så tycker jag knappast att man kan kalla 39 år, som blir 26 år i fängelse, kan kallas straffrabatt.

  Herregud, vi har afrikaner och araber som kommer undan med några timmars samhällstjänst och lite terapi efter att ha begått grova gängvåldtäkter!

  Zethraeus ska såklart hållas inlåst så länge han är en risk för allmänheten, men behoven av straffskärpning är nog mer akuta när det gäller invandrade brottslingar som påstår sig vara ”barn”.

  • Finns noll trovärdighet i Svenskt rättsväsende. Allting är godtyckligt. Lekmän sitter med lika stor makt att avgöra fall och då totalt baserat på vilken politiskt ideologi de skriver under på (nämdemännen).

   Åldern har alltid varit en vattendelare när det kommer till kriminalitet. Vad exakt är det som gör att idag år 2018 en 15 åring inte anses vara mogen när du var vuxen vid 12 års ålder för 1000 år sedan ? Vad har hänt mellan år 1000 AD och 2018 som rent evolotionärt förändrat oss så mycket ? Svanskotan blivit .0001 mm kortare ?

   Lägg till detta sen att idag är åldern bara hitte-på spel där alla okända som kommer kan bara välja sin ålder med noll kontroll. Bli mördad av en låg IQ kusin-inknullad aggressivt särskole-barn men han var bara enligt egna uppgifter endast 17 år gammal – FÖR HELVETE då är det ju bara ett BAAAAAAAAAARN.

   Hela det Svenska rättsväsendet MÅSTE rivas ner till grunden och byggas upp igen enligt en icke-Kommunistisk/Socialistisk model som England, USA har.

 6. John Ausonius och Peter Mangs borde också få en andra chans tycker jag. Men eftersom deras offer var nyadel och fridlysta kommer det aldrig hända. Det är skillnad på mördare o mördare.

 7. Det är en skam för Sverige, att vi släppet ut den här kriminella monstren ifrån fängslet. Livstid måste vara livstid, man kan inte släppa den här typen av grova brottslingar på så här korta straff. Det räcker väl med att man släppte ut Fänriken Flink för tidig, då skötte sej Flink exemplarisk fängelse.

  Har man ens fråga om dom anhöriga dom tycker? Det är väl ändå dom som fick barn mördade 1994 vid Stureplan ,säger en anhörig NEJ frigivning , då skall han inte friges.

 8. Kan någon förklara vitsen med generell frigivning efter att tvåtredjedelar av straffet är avtjänat?
  Varför inte istället bara döma till tvåtredjedelar så långa straff och att de sitter av hela strafftiden?
  Min gissning är att när straffet meddelas så ligger brottet relativt nära i tiden och svenska folket hade blivit fly förbannade om den faktiska strafftiden hade rapporterats.

 9. Släng bort nyckeln, hur svårt kan det vara?
  Skjuter man in i en folkmassa för att man har blivit nobbad att komma in.
  Då saknas impulskontroll fullständigt.
  Och det fungerar inte att låta sådana människor springa fritt i samhället.

  • Framförallt låt det anhöriga stå för matkostnaden, det är väldig kränkade att maten på fångvårdsanstalterna har så höga kostnader, när det finns gott om goda krafter där ute samhället som kan samla in pengar till fångarnas mat, så det behöver inte belasta statskassan att hålla såna här kriminella monster med mat.

   Det är bara för några Web entreprenörer att sätta upp en webplats, där sätter ut fångarna med namn och bilda vilka brott det har begått, sedan få allmänheten sänka pengar till deras matkonto. Sedan är bara rätta munnen efter matsäcken.

 10. Du Tommy..

  Jag kan försäkra att de anhöriga till alla som du mördade högaktningsfullt skiter i om du är annorlunda nu..

  • Han är inte annorlunda nu, det är bara bullshit och trams som fångar säger för att ha en chans att komma ut.

 11. Det här visar att Svenska domstolar är ett skämt. Synnerligen osmakligt beslut. Ingen respekt till brottsoffren. Fy fan för Svensk rättvisa i dagens sunkna rättsystem.

  • Socialistiskt rättsväsende i all sin prakt. Gärningsmän är offer och offren misstänkliggörs. Uppochnervändavärlde med andra ord. Kolla bara på den förre rikspolischefen.

   • Rättsystemet är uppbyggt av naiva lågpannade politiker och gapiga vänster kärr…de har stor skuld till helvetet på våra gator.
    Något hopp finns inte i horisonten och många oskyldiga liv kommer att släckas innan vi får makten.

 12. Risken för återfall är ointressant i detta sammanhang. Han skall aldrig ut. Livstid är livstid. Han har varit med och dödat fyra människor och skadat många för livet.

  • Exat! Däremot behöver vi billigare långtids förvaring av dyra fångar. Att förvara ett sånt här kriminellt monster för 6000:- / dygnet är inte ok. När det finns företag i den privat sektorn som kan förvara honom 50:- / dygnet inkl. matkostnad.

   • Visst är det för hög standard. Bort med all kommunikation med yttervärlden och in med tagelskjorta, träbrits och cell med självdrag.

 13. Den enkla förklaringen är väl att svenskar fängelser är fulla och därför tvingas släppa ut fångar i förtid?

  • Lukrativ investering…. köp billig mark och bygg nya säkerhetsanstalter, jag lovar att dessa kommer att fyllas fort…

 14. OT: Skattefinansierad stasi SVT-publik service med Reinfeldt och Bergfeldt i TV-rutan som diskuterar Valet i USA!

 15. Märkligt agerande från Örebro tingsrätt.
  Han har inte skött sig heller exempelvis
  2003:
  Livstidsdömde Tommy Zethraeus, 33, dömdes i går för nya grova brott.

  Trots att han suttit inlåst har kan lyckats organisera miljonaffärer med narkotika och planera våldsbrott.

 16. Detta var väl det egentliga startskottet att ta till våld när man blev ”kränkt” eller inte insläppt på diverse tillställningar.
  Sedan följde ju ”discoteksbranden” några år senare, osv.
  Vi kan nog aldrig få tillbaka det som varit, men det är fan dags att på riktigt nu sätta stopp!

  • discobrännarna satt tillsammans 24 år (alltså genomsnitt 6 år per GM). 63 döda, 214 skadade. helt ofattbart låga straff.

 17. Jag har för mig att han först fick tidsbestämt straff men att han senare dömdes igen för andra brott när han redan satt i fängelse och blev det livstidsstraff. Enligt svensk domstolstradition skulle han vart ute runt 2010 men de tycks numera vara lite tuffare. Hade de vart 70-talet så hade han vart på permission varannan helg och festat med sina polare med en vaktbil utanför klubbarna han besökte.

  Går man in med ett maskingevär och totalt pepprar vakten och sedan ryker 3 köande personer med på köpet, då har man ingen existens berättigande. Första domstolsutslaget var dråp har jag för mig och sedan grovt vållande till annans död för de övriga i kön. Hur kunde han dömas för dråp på vakten? Han blev nekad för att komma in och kom tillbaka 30 minuter senare och tömde magasinet. Kan ett mord vara mer uppenbart? Jag tycker personligen att giljotinen på Långholmen borde dammats av för att separera hans huvud från resten av kroppen.

 18. Rättsmedicinalverket har väl ändrat sina metoder sedan 1995?

  Alltid spännande att ”tingsrätten delar samma uppfattning”, som experter inom ett område har gjort?

  ( och namnen som Samnytt lämnar ut, kan uppfattas som att icke svenska namn kan kopplas till brott?)…

 19. Ännu en idiot ska släppas fri och vara ett hot mot allmänheten. Fyra mord,fem
  mordförsök och rån borde ge livstid + 99 år,hur tänker man här och kan det bli
  grövre ?

 20. Vi har ett rättsväsende i Sverige som hånar och föraktar arbetsamma och laglydiga medborgare. Inte bra!
  Det här hjälper bara de intressen som vill söndra Sverige ännu mer.

 21. Detta är åt helvete med att frige efter att inte ha avtjänat full strafflängd

  Detta måste bli en ändring

 22. Min psykiatrilärare, gift med psykiatrins svenska bibelförfattning, sa redan för flera decennier sedan att han är psykopat och aldrig bör få komma ut igen. Men i Svearike gillar man tydligen att det springer omkring psykopater som begått massmord. Som om Norge skulle släppa ut Breivik.
  Det är nattsvart!

 23. Vad händer?
  1. Leva på försörjningsstöd resten av livet.
  2. Återfall i brottslighet..med försörjningsstöd. För att kunna få lite guldkant i livet.

  Vilket alternativ tror ni på?

 24. Jaha, han släpps fri efter 26 år. Inte mycket att uppröras över.
  Alternativet är dödsstraff och det har vi inte som juridiskt straffåtal i Sverige.

  • Fyra mord och fem mordförsök är sannerligen något att uppröras över. Man måste vara rejält avtrubbad om man möter frisläppandet av en massmördare med en axelryckning.

 25. Behåll honom inlåst. Och lås in fler återfallsförbrytare som är farliga för oss i civilbefolkningen! Vi ska skyddas. Inte plockas en efter en, medan vi försöker jobba och betala skatt till samhället.

 26. 2/3 frigivningen måste få ett slut inom en nära framtid mördare terrorister och våldtäktsmän släpps för tidigt nästan utan straff, Även ungdom rabatten måste även den tas bort. Om du har begått ett riktigt hemsk brott och är under 20 år får du straff rabbatt och sen behöver du bara avtjäna 2/3. Man kan undra hur länge det tar innan klanerna fattar det I Brasilien är dom flesta mördare tonåringar för dom får och så låga straff

 27. Mannen är medfött galen och livsfarlig och det kan inte tiden ändra på. Han får inte släppas ut. Man spelar inte roulette med fler liv som insats. De bör ge bestialiska mördare utmärkta verktyg för att begå självmord i fängelset. Hängsnara på väggen osv.

 28. Han är helt knäpp! Har träffat honom en gång å det glömmer jag inte. Varför ska vi chansa med såna här råpsykopater och släppa ut dom…

 29. Jag tror inte han kommer leva länge efter frisläppandet,hans kompanjon fick dra hem till Chile för i Tumba kunde han inte bo.

LÄMNA ETT SVAR