massvandalisering-fordon-sodertalje-feat

Bild: Faksimil SVT.

Inrikes

Massvandalisering av kommunbilar

Publicerad 8/6/2022
Annons

Flera nätter i följd har någon eller några personer massvandaliserat offentligägda fordon i Södertälje. Polisen har inga spår efter förövarna som åsamkat bland annat hemtjänsten stora problem och stadens skattebetalare höga kostnader.

Sammanlagt handlar det om ett 40-tal bilar som på olika sätt vandaliserats i den invandrartäta och brottstyngda staden. Brotten är utförda med systematik och har begåtts nattetid flera dygn i följd med början i helgen.

Många av bilarna används av hemtjänsten som på grund av vandaliseringen fått stora problem med att besöka stadens äldre, sjuka och handikappade. Andra bilar körs av det kommunala bostadsbolagets servicepersonal som på motsvarande sätt hindrats att utföra sina arbetsuppgifter i bostadsbeståndet.

Kostsamt för skattebetalarna

Statstelevisionen har talat med Åke Martinsson som är säkerhetschef på Södertälje kommun. Han betecknar sabotageverksamheten som allvarlig och påtalar att det förutom problemen för de verksamheter där fordonen används, där många nu under reparationstiden tvingas använda sina egna privata bilar, också åsamkar skattebetalarna omfattande skador.

Det handlar inte bara om de akuta reparationskostnaderna, utan också om mer långsiktiga när försäkringsbolagen nu sannolikt kommer att göra en helt annan riskbedömning och höja sina premier.

Ingen gripen och inga spår efter förövarna

Händelserna är polisanmälda men ingen gärningsperson har gripits. Det finns heller inga uppgifter om att polisen har några spår som kan leda fram till ett gripande.

För att minska risken för fortsatt massvandalisering flyttas nu kommunens bilar så långt det är möjligt till andra parkeringar där det finns kameraövervakning eller där de kan låsas in i garage. Man ökar också bevakningen med väktare på kommunens uppställningsplatser för fordon, en åtgärd som också den är kostnadsdrivande för stadens skattebetalare.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
350Lämnade in upphittad 500-lapp – får 14 000 i böter i stället för hittelön
Annons