Ett alltmer förekommande problem i vissa butiker är bäst före-datum som tejpas över eller skrapas bort, något som i värsta fall kan sätta liv i fara, enligt livsmedelsverket. Förfarandet är omfattande och matfusket i Sverige uppges omsätta cirka nio miljarder kronor per år.
Den organiserade brottsligheten handlar om mer än droger och vapen, även livsmedelsfusk genererar stora pengar. Fusket så omfattande att Livsmedelsverket vill att kommunernas livsmedelsinspektörer ska specialutbildas. Malmö stad har redan idag tre inspektörer som arbetar riktat mot att upptäcka fusket men anser att problemen är så omfattande att det i stället behövs en nationell styrka för att lösa dessa frågor.
I september gjorde Malmö stads livsmedelsinspektörer ett stort tillslag vid besök i en av stadens matbutiker. Då uppdagades att en stor del av sortimentet saknade förteckning över både produktionsdatum och hållbarhetsdatum och tusentals produkter togs i beslag.
LÄS ÄVEN: Avhuggna fårskallar hittades vid inspektion av livsmedelsbutik
Gamla produkter märks som nya
I vissa fall hade bäst före-datumet passerat sedan över ett år tillbaka, skriver Expressen. I flera fall hade etiketter placerats över hållbarhetsdatumen för att dölja fusket. Produkterna var bland annat ketchup, gräddfil, köttkonserver och burkar med Nutella.
Exemplen ovan är endast från en butik men fusket är omfattande i hela landet, uppger Mathias De Maré, chef för livsmedelskontroll på Malmö stad, till TV4. Enligt beräkningar uppskattas värdet av fusket som drabbar svenska konsumenter till cirka nio miljarder kronor om året.
– Vi bedömer att vi har hittat ungefär 130 ton osäkra livsmedel. I de allvarliga fallen handlar det här om direkt skadliga produkter som kan sätta liv i fara, säger De Maré.
LÄS ÄVEN: Livsmedelsfusk i Stockholm – oegentligheter i 70 procent av fallen
Omfattande fusk
Det rör sig inte heller endast om fusk med datummärkningen. Många produkter har även visat sig vara utspädda eller innehålla felaktiga ingredienser, enligt Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket.
– Konsumenten köper saker för i storleksordningen nio miljarder per år och får inte det de betalar för helt enkelt. De köper honung som inte är honung, olivolja som inte är riktig och de köper ekologiska produkter som inte är ekologiska, säger han.
De Maré anser att en nationell styrka med fokus på matfusk ska upprättas. Enligt honom är det “nästan en omöjlighet” för Malmös livsmedelsinspektörer att bekämpa det omfattande fusket. Han menar att det redan idag är svårt nog att klara av den ordinarie livsmedelstillsynen.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.