För Italiens tidigare inrikesminister och ledare för landets största parti Lega råder det ingen tvekan om vad som är huvudorsaken till ökat hat och våld mot judar i Europa. Enligt Matteo Salvini är det en konsekvens av den massinvandringspolitik som förts under lång tid.

Det var på söndagen som den israeliska tidningen Israel Hayom publicerade en exklusiv intervju med partiledaren Matteo Salvini där han bland annat fick frågor rörande det ökade hatet mot judar i Europa. Salvini var noga med att poängtera att gammelmedias bild av utvecklingen är felaktig.

Enligt honom har det till viss del alltid funnits sådana typer av åsikter på både höger- och vänsterkanten. Däremot har den nuvarande utvecklingen att göra med att vi ser en förändring i Europas befolkning.

– Jag tror tror att det har att göra med att islamism har fått ett starkare fäste under de senaste åren. Det är även kopplat till faktumet att vissa akademiker och media mobiliserar och skapar hat mot Israel som sedan rättfärdigar antisemitism.

– Det finns självklart mindre politiska minoriteter som nazister och kommunister. Men det är den stora närvaron av migranter som kommer från muslimska länder som sprider antisemitism i Italien, sade Salvini.

LÄS ÄVEN: Majoritet av italienarna missnöjda med nya regeringen – vill ha tillbaka Salvini

Salvini fortsätter framåt

I augusti en ny opinionsundersökning från den 15 januari visar det sig att 32 procent av de tillfrågade skulle lägga sin röst på Salvinis parti Lega vilket gör partiet till Italiens största.

Ekeroth: ”Gammelmedia ljuger”

Även i Sverige rapporterar media om en ökning av antisemitismen och lägger gärna fokus på andra orsaker än muslimsk invandring. I september lade TV4 fokus på att hot och våld mot landets judar kommer från ”högerextrema”.

Kent Ekeroth tog kort därefter upp ämnet i Studio Samnytt där han kommenterade vad han menar är det riktiga problemet, som TV4 mörkar av en anledning. Se nedan: