I ett inlägg på Instagram använder Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson ett stycke musik av folkrockbandet Euskefeurat, ett tilltag han nu kritiseras för av bandet.

En av bandets medlemmar, Dan Engman, säger sig ha kontaktat Karlsson via sociala medier men inte fått något svar. Engman menar att det är ”fräckt att använda musik i politiska sammanhang utan att först fråga om lov”.

Karlssons inlägg består av ett antal bilder och tidningsurklipp ”från det senaste halvårets landsbygdsturné och det pågående slaget om landsbygden” och tonsattes med låten ”Länge har vi väntat”. Sett till låtens text är det lätt att tro att Euskefeurat skulle sympatisera med SD:s landsbygdspolitik men detta förnekas bestämt av Engman.

– Sverigedemokraterna står för allt vi inte står för, säger han till SR.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill kriminalisera förolämpningar

”Nu får vi börja spela den låten live”

Nedan är ett kortare utdrag av låttexten:

”Hör upp nu Moder Svea här är en bulletin
Ifrån norra norrland din fattiga kusin
Nu kan vi inte längre bevilja dig kredit
Och tro inte mer att vi bönar och ber
När du säger ”vi ta hit”

För länge har vi väntat men nu har det gått dithän
Att nu så får du lov och ta och öppna portmonnän
För vi som bor här uppe i Norrbottens Län
Vi är inte så pigga att ligga och tigga på våra bara knän

Och malmen som vi hade den tog LKAB
Och skogen tog en annan och inte nog med det
Och sen kom sextiotalet med deporteringar
Ja din politik har varit sig lik oavsett regeringar”

Huruvida Mattias Karlsson, som gjort sig känd för att värna svensk kultur, hoppades bredda Euskefeurats publik eller om han helt enkelt såg paralleller mellan låtens text och SD:s politik framkommer inte. Dock står det klart att Ronny Eriksson, som skrivit låten i fråga, inte uppskattar delningen.

– Det här är inte bra. Jag har inget till övers för dem. Nu får vi börja spela den låten live för att visa att vi är emot Sverigedemokraternas politik, säger han till ETC.