SD Sverigedemokraterna Mattias ernehäll

T.v. Mattias Ternehäll. T.h. SD:s presschef Henrik Gustafsson. Foto: Faksimil Facebook/SD

Inrikes

Mattias Ternehäll: ”Sverigedemokraternas pressavdelning skadar partiet”

Publicerad 10/2/2019
Annons

I slutet av förra veckan uppmärksammade Samhällsnytt hur kommuntoppen Mattias Ternehäll i Lilla Edet meddelar att han lämnar Sverigedemokraterna. Det sades då att SD öppnat en uteslutningsärende mot honom efter att han riktat kritik mot rättsväsendet. Partiet tillbakavisade uppgiften men nu uppger Ternehäll att det är partiets pressavdelning som står bakom försöket att manövrera bort honom med vad han rubricerar som utpressning.

Efter att Samhällsnytt publicerat artikeln om Ternehäll på torsdagen svarade Magnus Olsson, som sitter i Sverigedemokraternas medlemsutskott, att uppgifterna om ett uteslutningsärende inte stämmer. Olsson försäkrade att varken medlemsutskottet eller partiledningen har öppnat något ärende mot Ternehäll. Vidare berättade Olsson att det hela är en lokal konflikt där Zandra Pettersson, som är distriktsordförande för VG-Västra, felaktigt informerat Ternehäll att han står inför ett uteslutningsärende.

LÄS ÄVEN: Kritiserade rättsväsendet för korruption – får lämna SD

Det är en uppgift som är i linje med vad Ternehäll berättat för Samhällsnytt. Enligt honom är det Pettersson som har informerat honom om att pressavdelningen skulle ta ärendet vidare till medlemsutskottet om han inte frivilligt avsäger sig sina politiska uppdrag och tar en time-out.

– Press hade sagt om jag inte avsäger mig mina uppdrag så kommer det sannolikt bli ett ärende. Men om jag avsade mig uppdragen skulle det inte bli ett ärende, återberättar Ternehäll att Pettersson sagt.

Nedan följer ett e-postmeddelande som Ternehäll mottog från Pettersson efter deras samtal.

Ternehäll berättar för Samhällsnytt att han förstår att SD har reagerat på kritiken men menar samtidigt att de inte kan bli ett parti som duckar.

– Jag förstår ju balansgången från SD:s riksavdelning att vi inte ska kritisera polisen. Samtidigt måste vi ha en lösning på det och vi kan inte bli det partiet som börjar ducka för obekväma frågor för då har vi börjat förlora förtroendet från våra väljare, menar Ternehäll.

Ternehäll: ”Pressade mig att avsäga uppdrag”
På fredagen publicerade Ternehäll ett pressmeddelande i vilket han bemöter uttalandet från SD:s medlemsutskott och ger sin bild av vad han vad han menar är utpressning under ledning av Henrik Gustafsson på pressavdelningen baserade på uppgifter från en ”gravt vänstervinklad tidning”.

Ternehäll tror inte att Jimmie Åkesson, Björn Söder eller Mattias Karlsson står bakom den här kampanjen mot honom. Istället menar han att partiet idag är fyllt med ”nytillkomna politiska karriärister och opportunister som primärt drömmer våta drömmar om feta löner och ministerposter” och vill närma sig etablissemanget.

– Det är jävligt respektlöst att det sitter några anställda tjänstemän på pressavdelningen i Stockholm och inte ens kan ge respekten att prata med mig personligen och få ett djupare resonemang bakom detta. Utan de ska gå en vänstervriden vinkling. De kan inte ens ringa till mig personligen för en dialog, säger Ternehäll som är irriterad över att få information via mellanhand, säger Ternehäll.

Pressavdelningen nervös inför mediedrev
Ternehälls uppfattning är att pressavdelningen var obrydd i början när lokaltidningen Ttela ”avslöjade” hans offentliga Facebookinlägg om rättsväsendet.

Pressavdelningen hade då avböjt att svara på frågor från Ttelas reporter. Men när fler aktörer i gammelmedia hakade på drevet ska pressavdelningen ha känt sig pressad att lugna ned situationen.

– Men sen när GT också uppmärksammade händelsen, det var då press hörde av sig. Det började bli för stor exponering och för obehagligt för dem, återberättar Ternehäll.

Distriktsordförande vill inte prata
Samhällsnytt har kontinuerligt sökt distriktsordförande Zandra Pettersson sedan tisdagen för att få svar rörande vem som uppmanade Ternehäll att avsäga sig uppdrag eller riskera ett personärende.

Först när vi skickar ett textmeddelande på onsdag eftermiddag svarar Pettersson oss att hon inte alls är anträffbar. Sedan avböjer hon att kommentera Ternehälls avgång trots att vi inte tagit upp ämnet:


SD avvisar uppgifterna
Vi har även tagit kontakt med SD pressavdelning för att höra huruvida Ternehälls uppgifter stämmer – att SD riks genom Pettersson har uppmanat honom att avsäga sig sina uppdrag eller annars riskera ett personärende.

Ludvig Grufman som är pressekreterare svarar att de inte uppmanat till någonting och det heller inte ligger i deras uppdrag.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons