Justitieministern vill inte sätta migranter med avslagen asylansökan i förvar då de är för många.

Under torsdagens frågestund i riksdagen tog Adam Marttinen (SD) upp åtalet mot terroristen Rakhmat Akilov.

Akilov var en av många illegala invandrare och hade utöver att noteras av säkerhetspolisen fått två avslag på sin asylansökan och uppmanades i slutet av 2016 att lämna Sverige.

Då Akilov inte gör det får polisen i uppdrag att försöka hitta honom och verkställa utvisningen.

Med Sverigedemokraternas politik hade Akilov satts i förvar tills det att utvisningen kunde genomföras, säger Marttinen.

”Med regeringens politik hamnade Akilov i en lastbil på Drottninggatan.”

Frågan Marttinen ställer till justitieminister Morgan Johansson (S) är varför regeringen fortsätter att göra det möjligt för utlänningar att undgå utvisningsbeslut när ett enda misstag kan leda till så förödande konsekvenser.

Svaret blir att då det rör sig om så pass många som skulle behöva sättas i förvar – tiotusentals människor – uppger sig Johansson inte vara beredd att medverka till att förverkliga det.

– Tar man inte frågan om förvar vid ett avslag på asylansökan på allvar, så tar man inte heller rikets säkerhet på allvar, kontrade Marttinen.

SD:s ledamot Kent Ekeroth var den som presenterade förslaget i en uppmärksammad motion redan 2012 som sedermera i stora delar blev partiets officiella hållning.