Medborgerlig samling tillbakavisar anklagelser som riktas mot partiet från Robert Österlind, kommunikatör på Sala kommun. Österlind hävdar bland annat att partiet ligger bakom en ”hatkampanj” riktad mot honom och kommunen.

Det fortsätter att storma runt Sala kommun och kommunens kommunikatör Robert Österlind. Under eftermiddagen idag publicerades ett inlägg på kommunens Facebooksida.

Kommunchefen Jenny Nolhage och kommunstyrelsens ordförande Carola Gunnarsson skyller i inlägget det upptrissade tonläget den gångna veckan på ”hetsiga och otrevliga inlägg” på Facebook och ”en pressad situation”. De ber även om ursäkt för Österlinds beteende. Han ”svarade olämpligt och i strid med kommunens rutin för hur vi besvarar frågor i kanalen”, står det i inlägget.

Ingen av dem som kommenterat kommunens halvhjärtade ursäkt låter sig dock övertygas.

”Vem mer än kommunikatören stod för ’hetsiga och otrevliga inlägg’? Vad i all världen kan orsaka ’en pressad situation’ i ett så enkelt jobb som att vara kommunikatör på en kommun?” undrar en man.

”Varför håller kommunen en så instabil människa om ryggen. Är det så här man blir bemött om man ringer Sala kommun? Hot och trakasserier kommer från den anställda på Sala kommun. Ge personen sparken genast!” tycker istället en kvinna.

LÄS MER: ”Vem fan tror du att du är?”: Sala till attack mot invånare som undrar över befolkningsökning

I andra inlägg hävdar Österlind att det finns en sammansvärjning mot honom och Sala kommun.

”Partiet Medborgerlig Samling har startat en hatkampanj mot Sala kommun och mot en av våra kommunikatörer”, kan man läsa i ett inlägg som numera tagits bort. I inlägget har en otrevlig kommentar från en anonym person som inte har något med det utpekade partiet att göra bifogats.

Samhällsnytt har pratat med Gisela Wallin som är ordförande för Medborgerlig samling i Västmanland. Hon tillbakavisar Österlinds anklagelser och dementerar bestämt att de ligger bakom en hatkampanj:

– Absolut inte! säger hon.

Susanne Modigh, lokalpolitiker för Medborgerlig samling i Sala, var den som först ställde frågan om befolkningsökningen berodde på inflyttning från Västerås eller nyanlända invandrare. Ytterligare två företrädare för partiet anslöt senare även de till diskussionen.

– Ingen av de personerna som är medlem i Medborgerlig samling har uttryckt sig hotfullt eller liknande, säger Wallin som inte själv varit inblandad i debatten.

En av dem som engagerade sig i den är hennes partikollega Arvid Haag från Jönköping.

– De försöker få det till att det är ett drev från Medborgerlig samling, säger han till Samhällsnytt.

Han berättar att han själv ringde upp Österlind för att ställa frågor till honom om hur han uttrycker sig på Facebooksidan. I samtalet står kommunikatören på sig och hävdar att det är invandrarfientligt att ställa frågor om kommunens befolkningsökning.

– Det är exakt vad det är. Det är det går ut på; att hävda att invandrare kostar och vi anser inte att de gör det, säger Robert Österlind.

Österlind och Sala kommun har under måndagen gjort en polisanmälan om olaga hot.

Arvid Haags samtal med Robert Österlind: