Efter att skeppet Aquarius lagt till i en hamn i franska Marseille är Medelhavet för första gången på länge fritt från de icke-statliga organisationernas fartyg, vilket även betyder att skytteltrafiken av migranter också avstannat.

Av de icke-statliga organisationer som just nu opererar på Medelhavet hade de inte ett enda skepp som inte låg i en hamn i början på veckan. Vissa av dessa har fått juridiska problem med europeiska stater.

På Malta ligger skeppen Lifeline, Sea Watch 3, och Seefuchs. Lifeline har sedan juni varit beslagtagen av maltesiska myndigheter som väckt åtal mot dess kapten.

Men trots att skeppen legat stilla fortsätter migranter att strömma in i Europa, bland annat genom att använda sig av andra farkoster som exempelvis den italienska kustbevakningens skepp.

Sorosorganisation stoppar transport till Albanien

Italiens inrikesminister Matteo Salvini tillät skeppet att lägga till i italiensk hamn, men gjorde klart att inga migranter fick gå i land. Då Albanien erbjöd sig att ta emot 18 av de 140 migranterna har en av George Soros organisationer försökt stoppa försöken att transportera dem dit. Man menar att migranterna inte bör tas till Albanien mot deras vilja.

Salvini kommenterade fallet: ”De påstår att de flyr från krig och nu gör de väsen av vart de ska?”