Den man som begärts häktad för stämpling till terroristbrott i Östersund är 32-årige asylsökaren Dilshod från Kazakstan. Samhällsnytt kan nu berätta att mannen tidigare har nekats uppehållstillstånd, gömt sig illegalt i landet och även uppmärksammats i ett snyftreportage i gammelmedia.

Samhällsnytt rapporterade igår att mannen greps på onsdagen under tumultartade former av polis med dragna vapen efter att ha försökt köra på fotgängare på Stortorget i Östersund. Han anhölls senare av åklagare misstänkt för förberedelse till mord, en brottsrubricering som sedan ändrades till stämpling till terroristbrott.

LÄS MER: Ny uzbek anhållen för terrorbrott – utreds för kopplingar till Akilov

Misstankarna stöds av fynd som polisen gjort dels i mannens bil och dels vid husrannsakan i mannens bostad. Nu har mannen begärts häktad enligt framställan som Samhällsnytt tagit del av.

Nekades uppehållstillstånd – fick snyftreportage
Den 28 juni 2016 publicerade Östersunds-Posten (ÖP) ett snyftreportage om Dilshod med familj som bodde i Jämtland och ”mot sin vilja tvingades lämna Sverige”. Tidningen beskrev honom bland annat som ett ”perfekt tillskott” till kommunen.

Det framgår av artikeln att Dilshod och hans fru invandrade till Sverige år 2012 och att de i två har bott i Föllinge beläget i Krokoms kommun där de arbetat vid äldreboendet Solbacka.

Migrationsverket beviljade inte familjen uppehållstillstånd eftersom de inte bedömdes vara skyddsbehövande. De fick även ett återreseförbud till Sverige på två år eftersom de valde att gömma sig istället för att återvända till Polen där de hade visum.

Familjen reste till Sverige på ett polskt visum och fick inledningsvis inte sin asylansökan prövad med hänvisning till Dublinförordningen. Men istället för att resa till Polen gömde sig familjen i över ett år tills tidsfristen för överföringen till Polen löpt ut och de kunde söka asyl i Sverige.

Men eftersom det inte är krig i Kazakstan och familjen inte bedöms vara skyddsbehövande av någon annan anledning har inte Migrationsverket beviljat familjen uppehållstillstånd. De måste nu återvända till Kazakstan. De har också fått återreseförbud till Sverige på två år eftersom de valde att gömma sig istället för att åka till Polen.

I reportaget vädjar man till Migrationsverket att låta familjen stanna. En av personerna som har engagerat sig är Föllingebon Gudrun Ahlgren som hoppas på en ökad mångfald i Sverige.

– Det är värdefullt att vi har en bra äldrevård i Föllinge och jag vet att de bidrar till det. Det är också bra att det kommer in andra människor bland de äldre. En ny generation som vittnar om att det kommer att bli mångfald i Sverige på alla områden, säger Ahlgren.

Blev spårbytare
Migrationsverket uppger till Samhällsnytt att familjen därefter har överklagat beslutet men utan att det ändrades. 2018 återvände man ändå till Sverige igen och sökte den här gången arbetstillstånd med hustrun som huvudsökande, ett så kallat spårbyte. Familjen har för närvarande uppehållstillstånd fram till slutet på september, ett tillstånd som det inte beslutats om någon förlängning av.

Begär Akilovs försvarare
På torsdagen framkom det även att Dilshod har lämnat särskilt önskemål om att få samma försvarare som Rakhmat Akilov, som utförde det blodiga terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

1. Madeleine Käärvik. 2. Johan Eriksson.