Studenter från Covington Catholic High School har i amerikansk vänstermedia fått enorm uppmärksamhet och blivit utmålade som rasister efter en konfrontation med indiansk motdemonstrant vid ”March for life”-demonstrationen som hölls i fredags. Nu visar det sig att mediadrevet mot dem var en lögn.

Exempelvis skrev nyhetsjätten CNN ursprungligen ”Tonåringar i ’Make America Great Again’-mössor hånade en äldre indian vid Lincolnminnesmärket” – något som de nu verkar ha ändrat efter att lögnen uppdagades.

Även the Hollywood reporter deltog i hetsjakten på studenterna och skrev:

Videorna skapade en flodvåg av upprördhet på nätet. Alyssa Milano tweetade att bilderna ”gjort henne tårögd” medan Chris Evans tweetade att studenteras agerande var ”skrämmande” och ”skamligt”.

Det hela började med att en video blev viral som till synes visade hur manliga studenter hoppade omkring högljutt vid Lincoln-minnesmärket medan en indiansk man slog på en trumma, rapporterar Breitbart.

Studenternas beteende sågs som att de hånade mannen och tyckare inom media började attackera studenterna.

Påstod att studenterna trakasserat
Tidningen Slate påstod att studenterna i videon hade ”trakasserat” mannen med indianskt påbrå samt hade ansiktsuttryck som visade på ”självtillfredsställelse uttryckt som grymhet”. Slate kopplade även samman detta med Trumps kritik av senator Elizabeth Warren för hennes påståenden om att hon har indianskt påbrå.

Bill Kristol, en profilerad Trump-kritiker, tweetade att Trump borde fördöma skolan (en tweet som numera är borttagen):

If some kid wearing a McCain 2008 cap had been filmed behaving this way, John McCain would have already called Mr. Phillips to express regret. And he would have used the occasion to remind his supporters they should treat others with respect. Will Trump do anything like this? https://t.co/eKy2ZYhg7f

— Bill Kristol (@BillKristol) January 19, 2019

Media börjar ta bort sina artiklar
En skribent vid tidningen National Review skrev att studenterna ”lika gärna hade kunnat spotta på korset” – en artikel de sedermera tog bort, men som är arkiverad och kan läsas här.

Först gavs inga kommentarer men sen gick National Reviews chefredaktör ut på Twitter och skrev:

Jag tog bort min initiala tweet angående Lincoln Memorial-incidenten. Till och med videon jag såg igår kväll som indikerade att det fanns tvetydighet återgav inte helt och hållet vad som faktiskt hände. Detta var inte vad det utmålades som *överhuvudtaget*

Även själva skolan gick ut på Twitter (i ett inlägg som numera också är borttaget) och kritiserade studenterna och hotade även med att reglera dem:

After video surfaces of Covington Catholic HS students in MAGA hats mocking Indigenous man at #MarchForLife, in joint statement, both Diocese and School “condemns” behavior, extends “deepest apologies to Mr. Phillips,” and promises to take action “including expulsion” pic.twitter.com/atzBGYc8g6 ’

— Rich Raho (@RichRaho) January 19, 2019

Borgmästaren i Covington, Kentucky, attackerade också studenterna, och skrev i en gästkrönika som citerades av Washington Post att studenternas agerande ”INTE representerar stadens åsikter och värderingar”.

Medias drev visade sig vara fel
Enligt Breitbart ska studenterna som hängdes ut har fått utstå trakasserier från folk som försöker identifiera dem och attackera dem för deras påstådda beteende.

Men när fler videos dök upp visade det sig att det media rapporterat som studenterna var en lögn.

En video visar att studenterna hade blivit hånade med rasistiska tillmälen samt att den indianska mannen var den som gick fram till studenterna:

En annan video visar tydligt vem som använde sig av rasistiska tillmälen:

I videon ses en person säga till den katolska studenterna ”Vita människor, åk tillbaka till Europa där ni kom från” medan Phillips fortfarande slog på sin trumma. ”Det är inte ert land” fortsatte han och adderade andra rasepitet.

Tidningen the Gateway Pundit noterade också att denne Phillips har varit involverad i liknande situationer innan.

En student skrev i en lokal tidning där han bad dem gå ut med vad som verkligen hände:

Jag är en student vid Covington Catholic och var där när det hände. Här är vad som verkligen hände…Mitt i våra hejaramsor närmade sig en grupp vuxna ledda av Nathan Phillips, med Phillips slåendes på sin trumma.

De tvingade sig in i mitten av vår grupp. Vi trodde initialt att detta var en kulturell uppvisning eftersom han trummade till våra hejaramsor så vi klappade till takten. Men, efter några minuter av Phillips trummande rakt i ansiktet på min vän (bara centimeter från hans näsa) blev vi konfunderade och började undra vad som händer.

Det var först senare vi upptäckte att de ville anklaga oss som ett PR-trick. För att upprepa, vi tog inte del i några fysiska eller verbala attacker … Efter den initiala händelsen blev vi verbalt attackerade av fyra eller fem afrikan-amerikaner som kallade oss ”bögar” och skällde ut en av våra afrikan-amerikanska vänner som var med oss. Detta behöver komma ut. Jag ber att ni läser detta.

”Fake news”
Den politiska kommentatorn Scott Adams sa först att studenterna betett sig som ”rövhål” men gick sedan ut med en ursäkt att han trott på CNN eftersom hela händelsen var ”fake news”.

Killen som får trumman spelade i sitt ansikte, Nick Sandmann, gick ut på Facebook och förklarade situationen där han menar att två olika grupper av vuxna verkade försöka dra in ungdomarna i en större konflikt.

Genom att stå lugn utan att interagera med den provocerande trumslagaren försökte han lugna ner situationen. Hans inlägg kan läsas här.

https://www.facebook.com/RoamingCatholics/photos/a.608468512586103/1715336395232637/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARA79VVinUJWOH_U9KsxzLwX865gZk0Pk7fWxuWLtmiEI_PU7ruGX_JQAxZQWU3v9P6aG3Olw-KLWffT_9oSN4phzZtgFQtpt_Q2kKM-7NUfXzt5_u3FdxVe9C1iFB7Pt67D76GPdHK0Hj-_g4t1qEyAsTLEg5lwalytzmrsF0oB1sdFq9JMMF9YWqBo7-9C6YgMub3p-O7IPSegQMLPQTgFGD33HXSovaaHfkgKdz8oUqNARGMPi97IRFaoqKnyOLSMGiR_I0SBw0n8WyNw3sxGdBXtVFqr0xhxUnznvJrgphc_rVn9F0qr5C6g1AbQ-CMbcJH0d1R3j-6qD7P2ufIObg&__tn__=-R