Familjens tillgångar och rutiner kartlades efter att pappans namn dykt upp i kvällspressens listor över personer med hög inkomst. Nu har en man dömts för att ha planerat kidnappa familjens barn och pressa pappan på pengar.

I veckan dömdes en 39-årig man för stämpling till människorov. I åtalet går att läsa att mannen ”sökt anstifta annan att föra bort och spärra in barn med uppsåt att skada dem till liv eller hälsa eller att öva utpressning”.

Den dömde har haft en ledande funktion inom en idrottsklubb där det tilltänkta kidnappningsoffret tränat. Idén till kidnappningen fick mannen via kvällstidningarnas listor över personer med hög inkomst.

Planen avslöjades av en tillfällighet. Polisen hade mannen under övervakning av en helt annan anledning. Parallellt med sin verksamhet i idrottsklubben misstänktes han hantera stora mängder narkotika och polisen hade placerat avlyssningsutrustning i mannens bil.

– Det kom som en blixt från klar himmel ur vårt perspektiv, att han började prata om att kidnappa barn. Vi hade även poliser som spanade på honom rent fysiskt vid det här tillfället, säger åklagare Henrik Söderman.

LÄS ÄVEN: Damir får nära en miljon i skadestånd efter kidnappningsvåldtäkter – fängelsestraffet var FÖR HÅRT

”Dom har cash”

I mitten av mars körde 39-åringen runt en 38-årig man i ett exklusivt bostadsområde i Stockholm. Han berättade om sina planer och att mannen familjen var företagare med utdelningar av miljontals kronor.

”Dom har cash”, förklarade han och pekade sedan ut familjens hus. Han berättade även om barnens rutiner: ”Asså kolla, dom går här ner den här vägen, deras skola ligger typ två kilometer ditåt…”, säger mannen i polisens inspelningar. Han hade även utsett platsen där kidnappningen skulle ske: ”Dom kommer gå under motorvägen och det var det jag tänkte, precis där kan man ta dom…”

Polisen tog omedelbart kontakt med föräldrarna. Pappan var väl medveten om att hans namn figurerat i kvällspressens listor, något som gjort att han ”i alla år faktiskt tänkt på risken att bli utsatt för något”.

LÄS ÄVEN: Somaliska bröder på kidnappningsturné i Sverige: klippte av finger och torterade sina offer

Döms till långt fängelsestraff

Ett par veckor efter bilturen greps mannen tillsammans med ett flertal andra personer, samtliga misstänkta för inblandning i narkotikaverksamheten. 39-åringen åtalades både för synnerligen grovt narkotikabrott och stämpling till människorov. Rätten skriver att det ”återstod relativt lite av planering och rekognoscering innan planen kunde sättas i verket och att det mest handlade om att invänta rätt tidpunkt/årstid”.

Även den 38-åring som tros vara den som skulle utföra själva kidnappningen utreddes. Han åtalades dock aldrig då det inte gick att bevisa att han varit villig att åta sig kidnappningsuppdraget, skriver SvD.

Sammanlagt dömdes 39-åringen till fängelse i åtta år och en månad. Flera av de övriga som greps dömdes även de till långa fängelsestraff för sin inblandning i narkotikadelen.