I det senaste avsnittet av frågetävlingsprogrammet Alla mot alla med Filip och Fredrik på Kanal 5 hette en av kategorierna ”Den förbjudna drömmen om fullsmockat på iva i Norge”. Ett av skälen till att vilja se Norge straffas med en särskild våg av dödlig corona uppgavs vara ”det totala ointresset av att ta emot flyktingar”.

Det är då artisten Jason Diakité, även känd som Timbuktu, väljer kategorin där han vill se norska intensivvårdsavdelningar överbelastade med svårt sjuka och döende covid-patienter som programledaren Fredrik Wikingsson rabblar upp diverse anledningar till att nu mer än någonsin ogilla norrmän och därför se dem straffade på detta sätt.

Enligt Wikingsson förtjänar norrmännen ”en rejäl släng av pandemin framåt vårkanten”, bland annat därför att de ”skrävlat” om hur mycket bättre de klarat pandemin jämfört med Sverige (600 döda jämfört med Sveriges 13 000) men också därför man inte i samma utsträckning som Sverige vill ta emot migranter ”till ett land som badar i yta och oförtjänta oljepengar”.

Många har reagerat på det osmakliga i att under muntra frågesportsformer önska plågsam massdöd i lungsjukdom åt ett helt folk. Man har också kritiskt noterat att media varit tysta om övertrampet, något man menar inte skulle varit fallet om programledarna önskat livet ur invånarna i något annat land, exempelvis ett av de som de anser att Norge tar emot för få migranter ifrån.

Tidigare uppmärksammade Samnytt hur Aftonbladets profilerade sport- och kulturkolumnist Johanna Frändén på ett liknande sätt önskade livet ur danskarna i covid-19. Detta på grund av att de valt att stänga gränsen mot Sverige.

Läs även: Önskade massdöd i Danmark – får pris av DN