Enligt Institutet för mediestudiers årsbok fungerar det nya mediestödet väl men samtidigt innebär raset i annonsintäkter att mediedöden fortskrider. Att antalet journalister krymper i enskilda kommuner menar institutets vd Lars Truedson kan leda till fler ogenomtänkta beslut och korruption bland politikerna.

I somras började Mediestödsnämden dela ut pengar till lokala medier i svagt bevakade områden för 30 miljoner kronor. Det nya mediestödet skulle enligt regeringen säkerställa allmänhetens tillgång till ”oberoende nyhetsförmedling” i hela landet. I september meddelade regeringen att man ville skjuta till ytterligare 115 miljoner och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) menade att det hela rör sig om en demokratifråga.

LÄS MER: Regeringen vill öka mediestödet med 115 miljoner: ’Avgörande för demokratin’

Nu är det Institutet för mediestudier som presenterar sin årsbok 2019 – tillståndet för journalistiken. I samband med detta uttrycker vd Lars Truedson oro över den lokala journalistiken.

– Det försvinner lika mycket pengar i annonsintäkter som hela mediestödet varje år så de statliga pengarna förmår ingenting mot de här enorma krafterna som de här förändringarna av affärsmodellen har satt igång, säger Truedson till SVT.

Det nya mediestödet ska ha gjort så att mediehusen vågar satsa mer på lokal journalistik. Samtidigt saknar 46 kommuner en lokal redaktion och många tampas med omfattande ekonomiska problem. Framför allt är det medier med samhällsjournalistik som annonsörerna sviker.

Korruption

Enligt Truedson kan effekterna av allt färre journalister innebära ett demokratiskt problem och menar att det är upp till medborgarna att betala för att inte riskera korruption.

– Om det inte finns någon som kollar vilka beslut som politiker fattar så kommer de fatta sämre och mindre genomtänkta beslut. Kanske kan kommuner till och med i högre grad bli korrupta om det inte finns en journalistisk bevakning. Om medborgarna tycker att det är viktigt med lokaljournalistik får man se till att betala för det, annars blir det problem, säger han.