Tysk-svenska vapenfabriker är enligt internationell lag legitima måltavlor för Ryssland, om de levererar vapen till Ukraina. Det säger Dmitrij Medvedev, vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd.

Uttalandet gjordes under gårdagen mot bakgrund av att västerländska ledare ytterligare vill trappa upp det militära stödet till Ukraina.

Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps träffade förra veckan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och talade då om att skicka brittiska soldater till Ukraina för ett ”träningsprogram”. Den brittiske försvarsministern antydde även att den brittiska flottan skulle kunna sättas in i Svarta havet för att förhindra ryska angrepp på ukrainska fartyg.

Premiärminister Rishi Sunak tvingades senare tona ned sitt statsråds utspel. Shapps tillträdde försvarsministerposten så sent som i augusti, och hade då inom mindre än ett år hunnit med att vara transportminister, inrikesminister, affärsminister och energisäkerhetsminister.

Grant Shapps har kritiserats för sin bristande erfarenhet av försvarsfrågor.

Tysk-svenska missiler

Samtidigt som Storbritannien funderar över hur de ska kunna ge mer stöd till Ukraina, har Tyskland gett ett halvt löfte om att skicka kryssningsmissilen Taurus till fronten. Missilen är ett samarbetsprojekt mellan tyska MBDA Deutschland GmbH och svenska Saab Dynamics AB.

Taurus påminner mycket om de brittisk-franska Storm Shadow-missiler som Ukraina redan fått. Den påstås emellertid ha en längre räckvidd, mer kraftfull stridsspets och dessutom vara mer effektiv mot mål som byggnader och broar.

Ukraina har bett om Taurus-missiler sedan i maj i år, men den tyska regeringen har hittills sagt nej. Tyskland befarar att Taurus skulle eskalera konflikten ytterligare, inte minst om Ukraina använder kryssningsmissilen mot mål långt inne i Ryssland.

Har rätt attackera Ryssland

Ukraina har redan upprepade gånger och med varierande framgång attackerat mål runt om i Ryssland. Inte minst minst i Moskva, dock i det fallet med begränsat resultat. Om landet får tillgång till mer sofistikerade missiler finns farhågor om att de nya vapnen kommer användas mot den ryska huvudstaden och andra mål i Ryssland. Det är den främsta anledningen till att Tyskland tvekar.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, ordförande för tyska parlamentets försvarskommitté, menar emellertid att Ukraina har rätt att attackera Ryssland.

– Internationell rätt tillåter att Ukraina attackerar militära mål på den ryska angriparens territorum. Det gäller oavsett var vapnen tillverkades eller vem som levererade dem, sade hon i en intervju i lördags.

Strack-Zimmermann krävde samtidigt ”omedelbar” leverans av Taurus till Ukraina för att inte ”dra ut på lidandet”.

Ryssland varnar

Men att Tyskland skickar kryssningsmissiler till Ukraina med uppmaningar om att angripa mål i Ryssland är något som Dmitrij Medvedev, vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd, avråder ifrån.

”De säger att det är i enlighet med internationell lag. Ja, i sådana fall skulle attacker mot tyska fabriker där dessa missiler tillverkas vara i enlighet med internationell lag”, skriver han i ett inlägg på Telegram.

Medvedev, som även är partiledare för Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland och tidigare både varit Rysslands premiräminister och president, skriver också att om Storbritannien skickar soldater till Ukraina, så kommer de bli lagliga måltavlor för Ryssland.

”Det verkar som Ryssland lämnas med färre och färre val än en direkt konfrontation med Nato på marken, vilket förvandlats till ett öppet fascistiskt block likt Hitlers axelmakter, om än betydligt större. Vi är beredda, även om utgången kommer bli betydligt mer kostsam för mänskligheten än den blev 1945…”