Ett mejl från Bulletins tidigare styrelseordförande Atta Tarki visar att den miljon som juristen Pia Ribbhammar satte in på tidningens bankkonto i juni ifjol var ett lån – inte en gåva vilket ägaren Tino Sanandaji hävdar. Mejlet lämnades igår in till Stockholms tingsrätt och användes som bevis under konkursförhandlingarna.

Igår förmiddag hölls konkursförhandlingar i Stockholms tingsrätt för tidningen Bulletin. Förhandlingen är ett led i att en av tidningens finansiärer, Pia Ribbhammar, begärt den i konkurs.

LÄS MER: Bulletin begärs i konkurs

Ribbhammar påpekar att den miljon kronor som hon satte in på Bulletins bankkonto i juni förra året var ett lån som hon nu vill ha återbetalt. Bulletin-profilen och nuvarande styrelseordföranden Tino Sanandaji hävdar istället att pengarna var en gåva till tidningen. Han har även avfärdat det skuldebrev Ribbhammar åberopar som ogiltigt.

Avslöjande mejl

Men ett mejl daterat 11 juni 2021, som igår presenterades för tingsrätten, visar tydligt att de pengar Pia Ribbhammar förde över till Bulletins bankkonto var ett lån, inte en donation. Mejlet, som skickades från styrelseordföranden Atta Tarki till Ribbhammar innan pengarna fördes över till Bulletins bankkonto, ger lite utrymme för tolkning.

LÄS MER: SR-veteran meddelar avhopp från Bulletin efter plagiatanklagelser

”Bilagan här nedan dokumenterar lånet från dig till Bulletin. Detta dokument ger dig också en möjlighet, men inte en skyldighet, att konvertera ditt lån till aktier om vi ger ut nya aktier”, skriver Tarki i mejlet.

Sanandaji och dåvarande VD:n Pontus Tholin fick kopior på mejlet.

Faksimil

Tre dagar senare gjorde Pia Ribbhammar sin överföring på en miljon kronor.

Ville ”sätta vänsteraktivisterna på plats”

Efter att ha fört över pengarna till Bulletins bankkonto förklarar Pia Ribbhammar i ett nytt mejl att hon i och med överföringen satsat en tiondedel av de pengar hon arbetat ihop i Bulletin.

LÄS ÄVEN: Bulletin-medarbetaren talar ut: ”Intern chatt fylldes av hat och fick stängas ned”

”Hejsan ni unga entreprenörer. Jag har gillat ’ affärer’ o risktagande all over i hela mitt liv. Lyckats bra o idag har jag satsat 1/10 av mitt hopknåpta. Jättekul att få vara med o bygga nytt o sätta vänsteraktivisterna på plats. Varm Kram till Er alla”, skriver hon.

Faksimil

Nu på fredag kommer Stockholms tingsrätt meddela sin dom i konkursmålet mot Bulletin. Samnytt söker Pia Ribbhammar.

LÄS MER: SD-ledamot ville stoppa jättebidrag till Bulletin: ”Ett klart nej”