Från och med 23.50 den 8 juli kommer Melbourne, en av Australiens största städer, återinföra karantänen. Detta efter att en våg med 191 nya coronafall brutit ut i staden. Karantänen innebär att folk som grundregel inte får lämna hemmet. Men det görs flera undantag, bland annat för att handla mat, medicinska orsaker, jobb, studier och träning.

Inga besökare tillåts i folks hem och offentliga samlingar begränsas till två personer. Dock kommer elever i årskurs 11 och 12 att gå till skolan från och med måndag den 13 juli, rapporterar Herald Sun.

– De kan fortsätta gå till skolan på egen hand och behöver inte att deras föräldrar lämnar eller hämtar dem. De ses som en mycket lägre risk och varje dag i skolan är viktig för årskurs 11 och 12-studenterna, sa premiärministern för delstaten Victoria, Daniel Andrews och poängterade att man inte vill störa dessa elevers utbildning mer än vad som redan skett.

Premiärministern meddelade även att de ska börja med utbildning på distans, ett beslut han menade inte varit lätt att ta.

Restauranger kommer återigen tvingas att endast erbjuda mat för avhämtning.

Börjar med ID-kontroll utanför karantänen

Andrews sa även att ställen utanför karantän-zonerna kommer börja ta ID för att kontrollera om personen i fråga är en boende i området eller inte.

– Det kommer vara sättet på vilket dessa restauranger, caféer, barer och matdelen av pubar måste jobba på, sa han.

Nivå-3-restriktionerna kommer gälla i sex veckor från 8 juli.

authorimage