Inför det italienska valet i slutet av september lovar Giorgia Meoni från nationalkonservativa Fratelli d’Italia, som tros bli landets nya premiärminister, bland annat hårda tag mot den illegala invandringen och stöd till familjer för att få upp barnafödandet.

Inför valet är migration ett av de hetaste ämnena samtidigt som antalet illegala invandrare som tar sig över Medelhavet har ökat kraftigt. Sedan tidigare har Meloni sagt att hon villa sätta in flottan för att sätta stopp för skytteltrafiken.

LÄS ÄVEN: Migranter strömmar in i Italien – valets hetaste ämne

Nu har Meloni lanserat partiets valmanifest i vilket man lovar att stoppa illegal invandring, stödja landets familjer för att få upp barnafödandet och ett stöd för italienska varor. I dagsläget har Italien ett av Europas lägsta födelsetal, vilket sjönk ytterligare under pandemin.

Bland de familjevänliga punkterna finns en betalning på 300 euro per månad för barn under deras första år, vilket minskar till 260 euro per månad tills barnet är 18. Partiet vill också sänka mervärdesskatten (moms) på barnprodukter som exempelvis modersmjölksersättning och vill göra de första 100 000 euro av ett första bostadsköp skattefritt.

Melonis parti lovar också att göra mer för att främja italienska producenter av olika varor från vin till lyx- och kulturprodukter, inklusive att producera ”Made in Italy”-certifikat för företag och främja kommersiell turism för italiensktillverkade produkter.

Minskad invandring

Meloni är överens med före detta inrikesminister Matteo Salvini om illegal invandring och vill också kraftigt minska antalet migranter. I manifestet belyser man sambandet mellan invandring och brottslighet i Italien, särskilt narkotikahandel.

Enligt en rapport från 2018 begås så många som var tredje brott av utlänningar och nästan hälften av fallen med våldsamma sexualbrott tillskrevs migranter, enligt en annan rapport från 2020.

Stort försprång i mätningarna

Enligt vissa prognoser kan Melonis, Salvinis och Silvio Berlusconis koalition vinna så många som 60 procent av platserna i det italienska parlamentet, vilket kan leda till att Meloni blir Italiens första kvinnliga premiärminister.

LÄS ÄVEN: Migranter stormar italiensk ö

Den senaste undersökningen från BidiMedia ger Melonis konservativa Fdi 24,5 procent, Salvinis Lega 12,7 procent och Berlusconis Forza Italia 6,6 procent – tillräckligt för vad som har beskrivits som en ”lätt seger” för koalitionen.