I veckan kom nyheten att den tyska regeringen finansierar så kallade icke-statliga organisationer som ägnar sig åt att plocka upp migranter på och omkring Medelhavet för att föra dem till den italienska och europeiska sidan. Detta har orsakat stor uppmärksamhet i Italien och upprört landets regeringen med premiärminister Giorgia Meloni i spetsen som nu kräver besked.

Den tyska regeringen har beslutat att finansiera icke-statliga organisationer som arbetar för att stödja migranter som anländer till Italien sjövägen och när de väl har anlänt, sa en talesperson för det tyska utrikesministeriet till ANSA på fredagen.

Utrikesministeriet genomför ett ekonomiskt stödprogram som inrättats av Bundestag (det tyska parlamentet) som syftar till att ”stödja både civil räddning till sjöss och projekt på land för människor som räddats till sjöss”.

LÄS ÄVEN: Lampedusas vice borgmästare om migrantinvasionen: ”Vi har fått nog!”

Man ska ha fått flera ansökningar om stöd och i två fall har finansiering redan beviljats. Varje projekt kommer att få mellan 400 000 och 800 000 euro.

Att rädda människor som är i nöd till sjöss är en laglig, humanitär och moralisk plikt, hävdar talespersonen.

Flera tyska icke-statliga organisationer driver redan sök- och räddningsuppdrag för migranter i centrala Medelhavet tillsammans med andra från Frankrike och Italien.

Italienska regeringen förvånade

Premiärminister Giorgia Melonis regering har begränsat de icke-statliga organisationernas aktiviteter genom att förbjuda flera sjöräddningar och instruera fartyg att landsätta migranter i avlägsna hamnar.

Samtidigt uppger källor vid Melonis kontor att den italienska regeringen är förvånad över nyheterna och att man kräver ett förtydligande.

Källorna uttryckte ”stor förvåning” över det tyska beslutet.

– Den italienska regeringen kommer omedelbart att kontakta de tyska myndigheterna för förtydligande, sa källan till ANSA.

– Man hoppas att nyheten är ogrundad eftersom Tysklands finansiering av icke-statliga organisationers verksamhet på italienskt territorium skulle vara en allvarlig anomali.

LÄS ÄVEN: Toppolitikern: Massinvandringen blir Europas undergång