Fonden ska bistå de mest utsatta branscherna i medlemsländerna att återhämta sig när pandemin väl lagt sig. Tillsammans med tre andra nationer säger dock Sverige nej.

Medan fattigare länder i södra Europa som drabbats värre av pandemin förespråkar att EU-länderna gemensamt lånar upp pengar och delar ut till de värst drabbade, anser länder som Sverige att det i stället bör ske genom krislån som ska betalas tillbaka.

Som en kompromiss föreslår Macron och Merkel att EU-kommissionen lånar 500 miljarder euro och delar ut till de mest drabbade branscherna och regionerna via en speciell coronafond. Pengarna ska sedan betalas av på lång sikt av alla EU-länder via unionens budget.

Försämrad sammanhållning

Ifall detta inte görs befarar Merkel att sammanhållningen i unionen riskerar att splittras ytterligare.

– Vi måste agera på ett europeiskt plan så att vi kommer väl och stärkta ut ur denna kris. Vi är övertygade om att det inte bara är befogat utan även nödvändigt att nu frigöra pengar från EU-håll, sade Merkel vid en gemensam presskonferens med den franske presidenten Emmanuel Macron.

Svenskt nej

Tillsammans med Österrike, Danmark och Nederländerna säger Sverige nej. Dessa vill i stället att pengarna från EU-budgeten ska villkoras och betalas tillbaka.

På onsdag i nästa vecka ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lägga fram sitt skarpa förslag på en coronafond. För att den ska bli verklighet måste samtliga 28 medlemsländer ge grönt ljus.