Den tyska förbundskanslern Angela Merkel ska enligt uppgift ha beslutat att skicka tyska soldater till Afghanistan där de bland annat ska evakuera lokalbefolkningen undan talibanerna.

På tisdagen kommer EU:s utrikesministrar att hålla ett extrainsatt digitalt krismöte om situationen i Afghanistan där talibanerna har tagit över utan något motstånd från lokalbefolkningen, detta trots en numerärt överlägsen armé som tränats av USA och Nato samt en modern vapenarsenal.

LÄS ÄVEN: Biden: Afghanerna måste slåss mot talibanerna själva

EU har bett medlemsländerna om upp till 600 visum för de afghaner med familjer som arbetat för unionen i Kabul.

Samtidigt uppger den tyska förbundskanslern Angela Merkel att landet kommer att skicka soldater till Afghanistan för att assistera med evakueringen av 10 000 tyskar inklusive 2 500 afghaner som hotas av talibanernas framfart.

LÄS ÄVEN: Trump uppmanar Biden att avgå för hanteringen av Afghanistan

Merkel sa också att Tyskland borde samarbeta med Afghanistans grannländer för att bistå de som nu flyr landet.

Sverige öppet

På söndagen rapporterade Samnytt om att statsminister Stefan Löfven (S) ännu en gång öppnar för att Sverige ska ta emot migranter från konflikter i andra delar av världen.

Genom en ändamålsglidning ändras nu kvotflyktingsystemet så att den övre gränsen för hur många Sverige ska ta emot tas bort. Även kravet på att en kvotflykting ska tillhöra de allra mest utsatta och befinna sig på flykt i tredje land avskaffas.

LÄS ÄVEN: Sverige öppnar för att ta emot ytterligare stort antal afghaner

I många EU-länder befarar man att läget i Afghanistan ska leda till samma situation som migrantkrisen 2015/16 då Europa invaderades av över en miljon migranter från Mellanöstern, något som ansträngde både säkerheten och välfärdssystemen samt orsakade ett ökat stöd för ”högerextrema” grupper, som nyhetsbyrån Reuters uttrycker det.

I Österrike uppger man att landet trots situationen kommer att fortsätta utvisa afghaner med avslag på asylansökan. Man föreslår även att asylcenter sätts upp i Afghanistans grannländer.