På fredagen höll tyska kristdemokraterna CDU partikongress i Hamburg. Det röstades om en ny partiledare efter att Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelat sin avgång tidigare i höst. Merkel höll även ett avskedstal om ”extremhögern” och Trumps politik.

Redan i oktober meddelade Merkel att hon inte ställer upp i omval till partiledarposten för kristdemokratiska CDU. Merkel som varit partiledare i 18 år valde att avgå efter höstens två svåra delstatsval i Bayern och Hessen med stort väljartapp. Enligt källor ska tanken med avhoppet vara att ge partiet en chans att hitta en ersättare och även förbättra bilden av partiet inför nästa val.

LÄS MER: Angela Merkel avgår – efter fiaskoval

Under fredagens partikongress i Hamburg i norra Tyskland röstade partiet fram en ny partiledare. I omröstningen ställdes partisekreteraren från Saarland, Annegret Kramp-Karrenbauer mot styrelseproffset Friedrich Merz. Efter ett jämnt val stod Kramp Karrenbauer som segrare med 517 av 999 röster, skriver BBC.

”Anti-Merkel”
Merz som nådde 482 röster beskrivs av sympatisörer som ”anti-Merkel”. Han har tidigare indikerat att han vill vinna tillbaka väljare som lämnat Kristdemokraterna för att rösta på andra högerpartier.

”Mini-Merkel”
Merkels ersättare Kramp-Karrenbauer beskrivs som en lojal Merkel-anhängare med katolsk bakgrund. Hon har ställt sig bakom Merkels öppna attityd gällande migranter och är tydlig med att ”extremhögerns” framfart i både Tyskland och Europa måste stoppas.

Merkels avslutningstal
I sitt avskedstal förklarade Merkel att partiet står inför stora utmaningar med högerns framfart i Tyskland och i övriga världen. Partikamraterna uppmuntrades att stå starka i tider av denna polarisering och även ”när krafter växer som förespråkar ett minskat internationellt samarbete”. Merkel uttryckte även sin glädje över tiden som partiledare och förbundskansler.

– Det har varit ett stort nöje för mig. Det har varit en ära, sade Merkel.

Merkel sitter kvar som Tysklands förbundskansler till och med mandatperiodens slut 2021.