Socialdemokraterna i Danmark lanserar ett fjärde så kallat gängpaket med 30 nya insatser för att få bukt med gängkriminaliteten. Hårdare straff, skärpt övervakning av gängkriminella miljöer och en särskild enhet som ska utvisa kriminella invandrare är några av de nya punkterna.
– Det är för många invandrare som rent krasst inte kan sköta sig, säger statsminister Mette Frederiksen.
Med sammanlagt 33 skjutningar och sex gängmord under hela 2021 kan gängproblematiken i Danmark te sig ganska beskedlig jämfört med i grannlandet Sverige. Men för den danska regeringen, som leds av statsminister Mette Frederiksen (s), är situationen illa nog.
I tisdags lanserades ett särskilt gängpaket, det fjärde i ordningen, med ytterligare 30 åtgärder som syftar till att krossa gängen.
Känner sig själv otrygg
Flankerad av flera andra statsråd höll Frederiksen i samband med att paketet presenterades pressträff utanför representationsresidenset Marienborg. Statsministern betonade vikten av förändrad lagstiftning för att ta itu med gängen och få ett tryggare land.
– Danmark såg en gång i tiden annorlunda ut. Det fanns en tid när vi kunde nöja oss med ganska låga straff i Danmark, för vi var duktiga på att förebygga, rehabilitera och ha ganska låg kriminalitet. Men det är inte så Danmark ser ut idag. För idag har vi en grupp i Danmark som begår väldigt grov brottslighet. Och därför tvingas vi nu ändra rättspolitiken på flera avgörande områden, sade hon.
När en kvinnlig journalist började prata om ökad anmälningsbenägenhet, och ifrågasatte om otryggheten verkligen ökar, blev hon resolut satt på plats av Frederiksen.
– Jag har pratat med riktigt många människor som är otrygga, och som känner sig otrygga å andras vägnar. Jag är det själv. Det är stora delar av Storköpenhamn som jag själv aldrig skulle våga besöka. Så ska det självklart inte vara i Danmark, svarade hon.
Hårdare straff
Några av förslagen, som längre fängelsestraff för gängrelaterade brott, känns igen.
– Vi måste få bort dem från gatan, påpekade Frederiksen och tog färska exempel på domar där hon ansåg att de dömda fått alldeles för milda straff.
– Det finns några i Danmark idag, inte minst med invandrarbakgrund, som är så hårdkokta i det sätt de behandlar andra människor. Och det är vår viktigaste uppgift att hålla dem borta från gatan och från våra bostadsområden.
Utvisningsverk
En av punkterna handlar om inrättandet av en särskild operativ myndighetsgrupp som ska arbeta med att skicka hem gängkriminella invandrare.
“Dömda och utvisade gängmedlemmar har ingen framtid i Danmark. När de är utvisade ska vi därför säkerställa att de lämnar landet så snabbt som möjligt så de inte längre belastar Danmark”, heter det.
– Man ska alltid vara försiktig med generaliseringar, men unga män med icke-västlig invandrarbakgrund är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken och i fängelserna. Det gäller inte alla, verkligen inte alla, men det är för många som rent krasst inte kan sköta sig, underströk Frederiksen.
Rasism – en dålig ursäkt
Såväl Frederiksen som justitieminister Mattias Tesfaye underströk att det är viktigt med förebyggande insatser för att förhindra att unga dras in i gängkriminalitet. Samtidigt poängterade de att det är många som väljer en kriminell livsstil, trots alla insatser.
– Vårt tålamod med gängkriminaliteten är slut! Det är viktigt att de inser att det inte är samhällets fel. Det är inte samhällets fel att de har valt våld och gängmedlemskap. De kommer bara med dåliga ursäkter om rasism, stigmatisering, dåliga lärare i skolan och allt möjligt gnäll och jämmer, sade Tesfaye.
LÄS ÄVEN: Antifascister vill stoppa Danmark från att skicka hem syrier
– De allra allra flesta som växt upp med samma förutsättningar i samma bostadsområden klarar sig bra. De utbildar sig och är en enorm tillgång för vårt samhälle. De jobbar i matbutik, plockar upp tomater på hyllorna, de tjänar pengar ärligt och betalar sin skatt. Många av dem har också växt upp under svåra sociala omständigheter och i familjer som kämpat med att få tillvaron att gå ihop. De människorna har jag den största respekt för.
Nyval väntar
Det spekuleras att Mette Frederiksen när som helst kommer utlysa nyval. Anledningen är inte minst att Radikale venstre, ett av hennes stödpartier, hotat begära misstroendevotum så snart Folketinget öppnar i oktober.
Enligt Danmarks konstitution ska nästa val till Folketinget hållas senast 4 juni nästa år, och statsministern har möjlighet att utlysa ett nytt ordinarie val innan dess.
Frederiksen är politiskt pressad efter att Minkkommissionen i juni presenterat sin omfattande rapport, närmare 5000 sidor i nio band, om regeringens beslut under coronapandemin att avliva alla minkar i Danmark.
LÄS MER: Muterad corona sprids bland djur – samtliga minkar i Danmark avlivas
Enligt rapporten gjorde Frederiksen “grovt vilseledande” uttalanden under en pressträff i november 2020 och hade inte juridisk befogenhet att beordra att alla minkar skulle avlivas.
Hotet från Stöjberg
Under onsdagen besökte Mette Frederiksen hemstaden Ålborg på Nordjylland under relativt diskreta former. Hon träffade partiföreträdare, delade ut rosor, tog sig tid att prata med väljare, samt besökte sjukhus och äldreboenden för att bli fotograferad.
Statsministern förnekar emellertid ihärdigt att besöket i själva verket var en smygstart av en valrörelse inför ett val som officiellt ännu inte utlysts.
Nordjylland är inte bara Mette Frederiksens valkrets, det är även här som Inger Stöjberg kandiderar med sitt nya parti Danmarksdemokraterna. Och det står redan nu klart att det kommer bli en tuff kamp mellan de två kvinnliga toppolitikerna.
Stöjberg har efter grundandet av sitt parti rusat i opinionen. I en opinionsmätning från tidigare i månaden får Stöjberg över 11 procent av rösterna. Såväl Socialdemokraterna som Stöjbergs gamla parti Venstre rasar i samma mätning.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.