På söndagen genomfördes en folkomröstning i Mexiko huruvida fem före detta presidenter ska åtalas för korruption.

Det är den sittande presidenten Andrés Manuel López Obrador som tagit initiativ till folkomröstningen för vad han menar är ett sätt att stärka det demokratiska deltagandet. Kritiker avfärdar det hela som ett populistiskt tilltag.

Enligt opinionsinstitutet Mitofsky kommer omkring 90 procent att rösta ja. För att åtalen ska kunna bli verklighet krävs dock ett valdeltagande på 40 procent, vilket väntas bli svårt att uppnå. Endast 57 000 vallokaler hålls öppet jämfört med 160 000 vid parlamentsvalen.

De tidigare presidenter som pekats ut som korrumperade är Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderón och Enrique Peña Nieto. På röstsedlarna står inget specifikt namn, något högsta domstolen stoppat, utan man röstar för eller emot åtal av samtliga som styrt landet i tur och ordning från 1988 till 2018.

Färre än tio procent

På den icke-statliga organisationen Human Rights Watch konstaterar man att tidigare presidenter inte har immunitet och bör åtalas direkt om det finns tillräcklig bevisning.

På måndagen står det dock klart att alltför få har röstat – omkring sju procent. Av dessa har över 90 procent röstat ja till åtal.