För en vecka sen hotade den amerikanske presidenten Donald Trump med successivt ökande strafftullar mot Mexiko ifall landet inte tog itu med strömmen av illegala migranter man släpper igenom mot USA. Nu meddelar Trump att det inte blir några strafftullar då man ska ha nått en överenskommelse.

Utöver att det omfattande inflödet via Mexiko gäller illegal migration, har det även funnits uppgifter om att tungt kriminella från ökända gäng samt IS-terrorister försökt infiltrera migrantkaravanerna.

LÄS ÄVEN: Trump kräver att Mexiko stoppar illegala invandrare – inför strafftullar

– Om Mexiko inte har vidtagit åtgärder för att dramatiskt minska eller eliminera antalet illegala invandrare som korsar sitt territorium in i USA, kommer tarifferna att öka till 15 procent den 1 augusti, till 20 procent den 1 september, och om nödvändigt 25 procent den 1 oktober, sa Trump i ett uttalande.

Nu ska Mexiko ha gått med på att stävja flödet vilket gör att Trump inte gör allvar av strafftullarna som skulle införts på måndag. Bland detaljerna man kommit överens om finns bland annat att Mexiko sätter in nationalgardet för att stoppa migranter från att korsa gränsen illegalt och att de hålls kvar i landet medan de söker asyl i USA.