Faksimil Twitter

Utrikes

Microsoft hjälpte Kina med censur på årsdag av massaker

Publicerad 6/6/2021
Annons

På årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg i Kinas huvudstad Peking, försvann den ikoniska bilden av en ensam man som stoppar stridsvagnarnas framfart från Microsofts söktjänst Bing.

Bilden, som i engelskspråkiga länder blivit känd som ”Tank man” gick inte att hitta via Bing när människor i bland annat USA, Tyskland och Singapore försökte söka på frasen. Microsoft hävdar att det handlar om ett ”oavsiktligt mänskligt misstag”.

I fredags var det 32 år sedan den kommunistiska regimen i Kina brutalt slog ned en demonstration där studenter från flera av huvudstadens universitet protesterade mot korruption i kommunistpartiet och krävde större demokratiska och mänskliga rättigheter. På order av den dåvarande diktatorn Deng Xiaoping öppnade militären eld mot demonstranterna. Uppemot 3 000 personer uppskattas ha dött i massakern.

LÄS ÄVEN: Tidningen Kvartal: MSB går Kinas ärenden

Microsoft möjliggör kommunistdiktaturens censur

Kina censurerar internet hårt och det är förbjudet att ens diskutera den blodiga massakern på Himmelska fridens torg. Microsoft kritiseras fortlöpande för att samarbeta med kommunistdiktaturen, och anklagas nu för att tillämpa Kinas censur även i andra länder för att inte förarga regimen.

Microsoft har tusentals anställda i Kina och har i avtal med kommunistregimen gått med på att censurera innehåll bland annat gällande just massakern vid Himmelska fridens torg men även Dalai Lama och den andliga rörelsen Falun Gong, uppger The Guardian. Detta är inte heller första gången som Microsoft tillämpar kinaeftergiven censur utanför landets gränser. Redan 2014 uppmärksammades liknande förfarande.

LÄS ÄVEN: Kina tar efter Sverige – ny lag mot ”fejknyheter” i Hongkong

Symbol för människans längtan efter frihet

Nedan är en filmupptagning från händelsen. Mannen har aldrig identifierats men hans trots gentemot den kommunistiska diktaturen har blivit en symbol för människans längtan efter frihet.

LÄS ÄVEN: Kinesisk ekonomiprofessor: Biden är i Kinas grepp

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons