Den 39-årige migranten från Rwanda, som tidigare misstänktes för att ha startat de tre bränderna som förstörde Katedralen i Nantes, även känd som Petrus och Paulus katedral, har nu erkänt dådet.

Afrikanen arbetade som volontär i kyrkan och står nu anklagad för mordbrand. Mannen togs till förhör tidigt i utredningen då det var han som ansvarat för att stänga och låsa katedralen fredagen den 17:e juli. Elden utbröt tidigt morgonen efter. Som Samhällsnytt tidigare rapporterat, fanns det inga tecken på inbrott i byggnaden.

Enligt Euronews släpptes den misstänkte på söndagen den 19:e men togs åter i förvar följande helg. Migrantens advokat, Quentin Chabert, påstår i tidningen Presse-Océan att hans klient är ”djupt och uppriktigt ångerfull” och att erkännandet kom som en lättnad för migranten.

Uppgifter i samma tidning gör dock gällande att mannen nekat sin gärning och inte erkänt förrän han överbevisats då flertalet motsägelser i hans berättelser uppdagats. Brottet kan ge tio års fängelse.

LÄS ÄVEN: Sultan kräver att spansk katedral ska bli moské

Upprörd över att hans visum gått ut

Skadorna på katedralen är oersättliga, de tre bränderna totalförstörde bland annat den 400 år gamla orgeln samt flera stora fönstermålningar.

Migranten var, enligt Le Figaro, upprörd över att hans visum gått ut. Dock säger franska myndigheter att man ska inte dra slutsatsen att detta är den fullständiga anledningen till varför afrikanen utförde dådet. Mannens religionstillhörighet uppges inte.

Strax innan midnatt, två dagar efter branden i Petrus och Paulus katedral, startades även en brand i Frankrikes äldsta fortfarande aktiva kloster, Benedictinerklostret Saint Martin i Ligugé, skriver The World News.

En person har gripits för att ha anlagt den branden. Mannen, vars härkomst inte uppges, är känd av polisen sedan tidigare, bland annat för att satt bilar i brand vid tre olika tillfällen.

authorimage