Daniel Kiflesus

Daniel Kiflesus, mordvapnet och brottsoffrets skor. Foto: Polisen

Inrikes

Migrant högg ihjäl kroggäst – tingsrätt mildrade mord till misshandel men får bakläxa

Publicerad 5/19/2020
Annons

En afrikansk migrant avrättade i höstas en kroggäst i Göteborg med knivhugg mot halsen. Tingsrätten friade mannen från mord och bedömde gärningen som misshandel och vållande till annans död. Detta på grund av att gärningsmannen varit berusad när brottet begicks. Hovrätten ger nu tingsrätten bakläxa, river upp domen och utvisar mannen på livstid.

Det var den 19 oktober förra året som den 23-årige eritreanske medborgaren Daniel Kiflesus hade avslutat arbetsdagen som städare och inhandlat sex starköl på Systembolaget. Dessa drycker ska sedan ha bidragit till att han drabbades av minnesförlust och i förhör inte kunde svara polisen på vad som hände senare under natten.

LÄS ÄVEN: Hovrätten mildrar straff för aylsökande våldtäktsmän – häver utvisning

Kiflesus invandrade till Sverige under migrantvågen år 2015 och uppgav då att han var minderårig. Kort efter ankomsten till Sverige konstaterades att migranten fört med sig den smittsamma sjukdomen TBC, vilken han fick behandling för. Nästföljande år beviljades han permanent uppehållstillstånd och har arbetat som städare hos hotellkedjan Scandic.

Polisutredningen visar att Kiflesus på den aktuella dagen för brottet han dömts för har umgåtts med en vän i en lägenhet där de berusat sig på öl. Därefter beslöt vännerna sig för att bege sig ut i Göteborgs nattliv beväpnade med en kniv.

Kiflesus och vännen besökte restaurang Eri Melay på Bergslagsgatan 6. I restaurangen fanns även brottsoffret som samma dag hade fått ett anställning på en restaurang i centrala Göteborg och var ute för att fira det nya jobbet.


Högg kroggäst i halsen

I samband med att krogen skulle stänga för natten utbröt ett bråk. Vittnen såg en man falla ihop på marken utanför restaurangen i en blodpöl och Kiflesus pekades ut som gärningsman. I videoklipp som är filmade på platsen hörs vittnen skrika: ”Du har slaktat honom med kniven”.

Det framgår av utredningen att Kiflesus inte har någon tidigare koppling till brottsoffret som han högg i halsen. Nedan syns Kiflesus uppställd mot en vägg på brottsplatsen av två polismän.

Migranten: ”Ingenting komma ihåg”

I polisförhör hävdar Kiflesus att han drabbats av minnesförlust och inte kommer ihåg någonting alls av händelsen. Han svarar, ”jag kommer ingenting, jag har ingenting att komma ihåg” och förnekar därför brott.


Anklagar polisen för misshandel

Kiflesus minns däremot att han själv fick ett blåmärke i ansiktet i tumultet som uppstod. Han uppger som teori i polisförhöret att ansiktsskadorna uppkommit på grund av polisbrutalitet.

Tingsrätten friar för mord – ändrar till misshandel

Göteborgs tingsrätt meddelade den femte mars att de friar Kiflesus för mord och menar att brottet istället ska rubriceras som grov misshandel och vållande till annans död.

Tingsrätten resonerade vidare att Kiflesus inte handlat med likgiltighetsuppsåt när han högg den för honom okände mannen i halsen. När rätten bestämt straffpåföljden har man som en förmildrande omständighet tagit hänsyn till att migranten ”varit synnerligen höggradigt påverkad av alkohol”.

Kiflesus dömdes till fem års fängelse och utvisning med möjlighet att återvända till Sverige efter 15 år. Tingsrättens motivering kan läsas nedan:

Vid denna bedömning måste hänsyn tas till att Daniel Kiflesus varit synnerligen höggradigt påverkad av alkohol vid tillfället. En omständighet som grumlat hans möjligheter att på ett korrekt sätt bedöma effekterna av sitt handlande. Vidare måste beaktas hans omedelbara reaktioner efteråt då han verkade förvånad över vad som hänt och gett uttryck för att det inte kan vara han som har gjort detta. Detta talar för att han inte var likgiltig inför den dödliga utgången.

Till sist ska även vägas att det har handlat om ett hastigt händelseförlopp där endast ett knivhugg utdelats. Vid denna bedömning av ett eventuellt uppsåt , som alltid är svår att avväga, är det inte visat att Daniel Kiflesus agerat med ett likgiltighetsuppsåt.

Åtalet för mord ska därför ogillas. Däremot har han med ett livsfarligt tillhygge gått till angrepp mot vitala delar på kroppen på NN och detta har skett uppsåtligen. Han ska därför dömas till ansvar för grov misshandel. Det är likaså att hans agerande har lett till NN död och han har agerat på ett medvetet oaktsamt sätt varför han även ska dömas till ansvar för vållande till annans död

Hovrätten river upp domen

Domen överklagades och den 13 maj meddelade Hovrätten för Västra Sverige att man ger Göteborgs tingsrätt bakläxa. Den högre instansen river upp domen gällande grov misshandel och vållande till annans död och fastställer att Kiflesus ska dömas för mord med motiveringen att han varit likgiltig inför sitt handlade.

Istället för fem år ska Kiflesus avtjäna 14 år i fängelse och därefter utvisas på livstid från Sverige. I domen skriver hovrätten också att utredningen visar att Kiflesus inte som han hävdat lidit av minnesförlust utan varit medveten om sitt handlande:

Med beaktande av dels hur Daniel Kiflesus agerat, dels var på kroppen knivhugget har riktats och dels av att det inte skett efter en längre tids bråk utan skett omedelbart står det klart att Daniel Kiflesus agerat med uppsåt till den uppkomna effekten, dvs att NN skulle avlida till följd av knivhugget.

Samma omständigheter motsäger att han genom sin alkoholpåverkan var ur stånd att inse riskerna med sitt handlande. Han har dessutom haft möjlighet till att besinna sig på vägen fram till NN men har utan vidare åtgärder omedelbart huggit kniven i halsen på sitt offer.

Hans agerande visar därför på ett tydligt avsiktligt agerande där risken för den dödliga effekten på intet sätt haft någon avhållande effekt på hans handlande. Han har således med uppsåt orsakat NN död. Vi anser därför att Daniel Kiflesus ska dömas till ansvar för mord till fängelse 14 år samt utvisas från riket med förbud att återvända hit utan tidsbegränsning

Hela hovrättsdomen kan laddas ned och läsas på följande länk: B 2095-20

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande’ försökte köra ihjäl fotgängare och cyklister – tingsrätten mildrar brottsrubricering och dömer till vård

authorimage

Tyckte du denna granskning av den invandrade brottsligheten och svenskt rättsväsende var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan 1) Swisha: 123 083 3350 2) Fylla i formuläret nedan ?, eller 3) klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons