Schweiziska bad har blivit platser där kulturella skillnader krockar och framför allt är det kvinnliga badvakter som drabbas. Det menar Michel Kunz, ordförande för badvakternas förening. ”Jag har redan upplevt mycket, men det som nu händer i schweiziska pooler är inte längre hållbart”, säger han.

Enligt Kunz är det ungdomar med migrantbakgrund som ligger bakom de eskalerade trakasserierna. Dessa ska ofta rikta in sig mot kvinnliga anställda som man inte anser har någon rätt att uttala sig.

– Tyvärr ser vi att badare som inte kommer överens med kvinnor ofta är unga och män med migrantbakgrund. De är inte vana vid att kvinnor ger anvisningar, säger Kunz.

Vice ordförande för badvakternas förening, Sibylle Rykart, berättar att hon själv blivit attackerad med hot och blivit spottad på.

– Det existerade inte förut. Den här respektlösheten är ett tecken av vår tid, säger hon.

Alexandra Bürgi är ytterligare en badvakt som haft problem.

– Vårt problem som badvakter är män, i synnerhet med en annan kulturellt bakgrund. De flesta är mellan 18 och 22 år gamla. Men det börjar med 10-åringar, säger hon.

Vanligt i migranttäta länder
Unga migranter som beter sig illa och ägnar sig åt sexuella övergrepp på badhus har blivit ett alltmer förekommande problem i länder som stod för merparten av mottagandet under migrantkrisen 2015 – bland andra Sverige. Senast i förra veckan fick en pool i tyska Kehl stängas tidigt då 50 nordafrikanska migranter trakasserade andra badare.