Migranterna fortsätter anlända till Grekland som nu säger att de nått sin maxgräns. Nu kräver landet att samtliga EU-länder ska dela på ansvaret för inflödet av migranterna. 

Det finns inget tecken på att antalet migranter som tar sig till Grekland kommer avta. I september i år anlände hela 10 551 migranterna till landets kust.

De senaste siffrorna visar att det finns ungefär 40 000 män, kvinnor och barn på öarna Samos, Lesbos, Chios, Kos och Leros, inrymda i överfulla läger ämnade för 5 400 personer. Trots samordnade ansträngningar för att avlasta öarna så har myndigheterna bara kunnat flytta cirka 10 000 migranter till fastlandet under de senaste månaderna.

LÄS ÄVEN: Grekland stramar åt gränserna och stänger dörren för migranter utan asylskäl

Grekland säger nu att det är avgörande att Bryssel beslutar att antalet migranter ska fördelas lika mellan EU:s medlemsländer.

Premiärministern har haft möte med bl a Ylva Johansson

Förra veckan berättade landet premiärminister Kyriakos Mitsotakis för Europeiska kommissionens nya vice ordförande, Margaritis Schinas, och inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) – båda som har uppdraget att granska migrations- och asylpolitiken – att Grekland hade ”nått sina gränser” och att de inte längre kan hantera tillströmningen på egen hand.

När de två tjänstemännen besökte Aten sa premiärminister Mitsotakis: ”Detta är inte ett grekisk-turkiskt problem”.

”Det är en fråga som berör Europeiska unionen som helhet och vi ser fram emot din hjälp, liksom en fast europeisk politik, för att ta itu med den.”

Klagar på länder med restriktiv migrationspolitik

Grekland klagar även på Visegrádgruppens (Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien) beslut att inte ta emot några invandrare.

Mitsotakis-regeringen har – samtidigt som de kritiserar Visegrádgruppen – själva presenterat åtgärder som syftar till att avskräcka och deportera de som inte har rätt att stanna kvar i Europa.

Bland annat planerar de att ersätta de utspridda lägren på öarna med ”stängda” interneringscenter. Mänskliga rättighetsgrupper hävdar att de kommer motsvara ”fängelser”.