Irakier

Polisens bild från attacken

Utrikes

Migranter i religionskrig: Kristen bloggare knivhuggen

Publicerad 10/15/2022
Annons

En 19-årig irakier knivhögg en 53-årig landsman i Österrike, sedan den äldre av de två migranterna i sociala medier kritiserat situationen för kristna i deras hemland. Polisen misstänker att mordförsöket var ett religiöst motiverat beställningsjobb.

Den 19-årige muslimen greps tidigare i månaden i Wien, misstänkt för mordförsöket som utfördes den 7:e juni i år. Enligt åklagaren förnekar mannen uppsåt: ”Jag ville bara skrämma honom”, hävdar han. Detta trots att attacken filmades av en övervakningskamera där det tydligt framgår att han med kniv högg ner sitt offer, samt att offret själv filmade delar av attacken.

Den äldre irakiern är kristen och har i många år varit öppet kritisk mot såväl den politiska situationen i hemlandet som den islamiska religionsideologin. Han tvingades fly Irak på grund av politisk och religiös förföljelse för sju år sedan. Sedan han migrerat till Österrike har han varit fortsatt aktiv i sociala medier med sin kritik.

Enligt österrikiska Weekend misstänker polisen att det han råkat ut för kan röra sig om ett beställningsmord. Offret har vid åtskilliga tillfällen utsatts för förföljelse för att han är romersk-katolik och inte muslim.

LÄS ÄVEN: Statsradion lobbar för fler kvotflyktingar

Offret filmade attacken

53-åringen attackerades utanför sitt hem i Klagenfurt, just som han skulle öppna ytterdörren. Samtidigt pratade han med sina följare i sin mobiltelefon, som därmed såg delar av händelseförloppet.

En övervakningsvideo visar hur gärningsmannen springer fram, hugger offret flera gånger i axel- och nackområdet och därefter flyr platsen. Ytterligare en man närvarade på platsen och sprang därifrån tillsammans med gärningsmannen.

Polisen lyckades säkra DNA från 19-åringen under brottsplatsundersökningen. Vid en senare husrannsakan hittades ett flertal vapen, däribland kniven som användes vid dådet. Utredningen pågår fortfarande och polisen söker eventuella medbrottslingar. För att skydda offret har polisen hittills hållit en låg profil, uppger Exxpress.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons