Den brittiska armén har fått i uppgift att bygga läger som ska kunna husera upp till 30 000 migranter. Försvarsdepartementet ansvarar för arbetet och ett flertal läger planeras på olika platser i landet. Kostnaden beräknas uppgå till över 150 miljoner kronor. Enligt inrikesminister Priti Patel kan arbetet påbörjas redan inom ett par veckor.

Trots den höga kostnaden insisterar regeringskällor på att det blir en billigare lösning än det nuvarande systemet, där tusentals migranter placerats på tre- och fyrstjärniga hotell med helpension. Regeringen hoppas att övergången till enklare boendeförhållanden också ska fungera avskräckande för migranter som planerar att korsa kanalen.

Det brittiska inrikesdepartementet har tidigare redovisat daglig statistik över hur många migranter som olagligen tar sig över Engelska kanalen. I samband med att ansvaret för mottagandet av migranterna övergår från inrikesdepartementet till försvarsdepartementet kommer denna redovisning sannolikt att avslutas.

Inrikesdepartementet har redan lagt på förslag att istället för daglig redovisning ska siffrorna redovisas fyra gånger om året. Den brittiska statistikmyndigheten sägs ha uttryckt oro över det nuvarande sättet som migrantstatistiken redovisas, uppger Daily Mail.

LÄS ÄVEN: Muhammed populäraste namnet på nyfödda pojkar i Storbritannien

Myndigheterna beskylls för att vilja mörka antalet migranter

Förslaget har dock redan väckt stor uppståndelse. Myndigheterna beskylls för att vilja mörka statistiken. Alp Mehmet, ordförande för Migration Watch UK, säger att det visar hur rädd regeringen är för sanningen.

– Tror de verkligen att de kan dölja siffrorna för väljarna när allt detta sker i det fria på våra stränder och i våra hamnar? Förslaget påminner om små barn som håller händerna framför ansiktet och säger ”Jag är inte här”. Det är helt galet”, säger han till Daily Mail.

Även den tidigare UKIP-ledaren och EU parlamentarikern, Nigel Farage är kritisk och säger i sociala medier att ”Detta är skamligt. Inrikesdepartementet vill inte att vi ska veta sanningen”.

LÄS ÄVEN: IS tillbaka med nya synkroniserade attacker

Flyttas från lyxhotell till baracker

Migrantlägren kommer att uppföras som baracker på militär mark, var exakt har inte offentliggjorts. En förläggning har redan upprättats i Manston, Kent. Den är avsedd att vara en temporär mottagningscentral där migranter inackorderas i max fem dagar efter ankomst. Dess roll kan nu komma att ändras till att erbjuda längre boende.

I dagsläget bor över 18 000 migranter på hotell i Storbritannien, på skattebetalarnas bekostnad, uppger The Sun. Samtidigt har inrikesdepartementet skrivit avtal med flera hotellkedjor om mer utrymme. Exempelvis har ett Holiday Inn Express, i Oxford med 162 rum stått tomt i sedan november, till en kostnad av över 18 miljoner kronor.

Inrikesdepartementet förväntar sig enligt prognoser att upp till 65 000 migranter ska anlända med båtar över kanalen i år. ”Vi vill minska användningen av hotellboende för asylsökande, som för närvarande är högre än vi skulle önska”, uppger en regeringskälla.

Cirka 28 400 migranter nådde Storbritannien förra året, vilket kan jämföras med 8 410 året innan. Under januari har redan nära 1 000 migranter anlänt, vilket är mer än fyra gånger så många som i januari 2021.