sahlgrenska-73663-bild-sahlgrenska
Inrikes

Migranter söker vård under flera identiteter – nu vill sjukhusen ta fingeravtryck

Publicerad 9/4/2020
Annons

Sjukhus och andra vårdinrättningar brottas med ett flertal invandringsrelaterade problem. Ett av dem är att personer söker vård under flera olika identiteter. Nu vill man få rätt att ta fingeravtryck på patienter, i första hand för deras egen skull. Det rapporterar Dagens Medicin och TT.

Nyligen avled en relativt nyanländ migrant på akuten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg efter att ha sökt hjälp för huvudvärk. Dödsorsaken var en långt framskriden hjärntumör.

I utredningen av dödsfallet visade det sig att mannen sökt vård för huvudvärken tidigare – hela fyra gånger. Dock under en ny identitet varje gång, varför det inte gick att hitta någon journalhistorik vid åtebesöken.

Detta är inte ovanligt och chefsläkaren vid Sahlgrenska, Thomas Brezicka, vill nu att sjukhusen ska få rätt att identifiera invandrarpatienter med hjälp av fingeravtryck. Detta för att garantera patientsäkerheten och undvika risken för misstag och felbehandlingar.

− Om vi känt till sjukhistorian hade vi kanske kunnat göra mer för patienten, säger Brezicka i en kommentar till Dagens Medicin om det aktuella dödsfallet.

Problem av liknande slag uppstår inte sällan för patienter med oklar identitet som anländer medvetslösa till sjukhus och sådana som har kapat någon annans identitet.

− Vi önskar att det skulle finnas ett nationellt system där man använder biometri, till exempel fingeravtryck, för att kunna identifiera patienter, förklarar Brezicka.

Han är också kritisk till att det här problemet inom vården förtigs men vill inte spekulera i orsakerna till tystnaden. Brezicka vill nu att frågan utreds.

authorimage

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons