syrier migranter slöja

Foto: Oxfordian Kissuth, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Migrantkrisens facit: bara en tredjedel av syrierna är självförsörjande

Publicerad 8/17/2021
Annons

När en ny migrantvåg nu kan vara på väg från Afghanistan visar nya siffror hur illa det så kallade kompetensregnet, som statstelevisionen kallade det, i samband med att över en miljon migranter invaderade Europa 2015-2016 gått.

Den massiva invandringen från Syrien gjorde snabbt syrier till den största invandrargruppen i Sverige. I dag bor omkring 250 000 syrier, eller ”svensksyrier” som Aftonbladet kallar dem, i Sverige.

I de siffror stiftelsen The Global Village låtit Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram har man analyserat levnadsförhållandena för denna grupp. Här ingår aspekter som hur man bor, hur ekonomin ser ut, hur många som jobbat och hur det går för deras barn i skolan.

Rapporten ger en nattsvart bild av läget i den syriska gruppen där bara en tredjedel är självförsörjande, mindre av hälften av de vuxna har ett jobb och långtidsarbetslösheten bland dem ökar. Allra sämst har det gått för de syriska kvinnorna varav många snabbt har skaffat barn och stannat hemma. De få som har en lön tjänar också mindre än genomsnittet.

Enligt Ahmed Abdirahman, vd och grundare på The Global Village, visar rapporten vilka problem det svenska samhället har när det gäller att integrera människor med utomeuropeiskt ursprung. Samtidigt betonar han den stora skillnaden mellan utrikesfödda inom Europa och utrikesfödda från länder utanför Europa. Abdirahman hävdar även att det är tuffa villkor på arbetsmarknaden särskilt för utomeuropéer.

Däremot en syrierna en grupp som röstar i hög grad. 2018 låg det totala valdeltagandet i Sverige på 87 procent – bland syrierna ungefär 74 procent.

2015 påstod statstelevisionen att invandringen av syrier innebar ett ”kompetensregn” som man aldrig tidigare skådat ”I Sverige sker just nu en massiv import – av kunskap”, hette det bland annat.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons