Libanesiska och ryska myndigheter anser att syrier nu bör återvända hem. Svenska Migrationsverket gör en annan bedömning.
Under inbördeskriget i Syrien tog grannlandet Libanon emot runt 1,5 miljoner syriska asylmigranter. I januari bedömde libanesiska myndigheter att det var dags för dessa att börja återvända hem, detta efter att den syriska regimen återtagit allt större delar av landet och att de områden där krig råder minskat.
I Sverige gör myndigheterna dock en annan bedömning av läget.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
För några dagar sen slog Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer fast att säkerhetsläget i Syrien fortsatt är mycket allvarligt.
– Vi bedömer att alla syrier fortfarande har skyddsbehov och vi följer utvecklingen noggrant. Senare i år planerar vi att göra en omfattande översyn av vår praxis som gäller sökande från Syrien.
– Vi gör kontinuerliga bedömningar av säkerhetsläget och den nya informationen visar att situationen i Syrien är mycket allvarlig, även om säkerhetsläget varierar mellan provinser och inom provinser. Därför kvarstår bedömningen i vårt rättsliga ställningstagande från november 2015. Den innebär att alla och envar har skyddsbehov om de skulle återvända till Syrien.
Enligt information från Lifos, Migrationsverkets center för landinformation och landanalys, förekommer strider fortfarande i de flesta av Syriens provinser och samtidigt har kriget ändrat karaktär på grund av de utökade internationella och regionala militära stödinsatserna för att slå ut Islamiska staten och andra terrorgrupperingar.
I december menade den ryske presidenten Vladimir Putin, som bekämpat IS, att Syrien är befriat och att det är viktigt att syrier som tagit sig till andra länder nu återvänder hem för att hjälpa återuppbygga landet.
Nyligen har också Turkiet gett sig in i konflikten genom en offensiv mot kurdiska fästen i norra delen av landet, vilket Migrationsverket befarar ska leda till ökade spänningar mellan de regionala och internationella aktörerna, vilket i sin tur gör säkerhetsläget än mer svårt att överblicka.
– Den här utvecklingen gör att det är svårt att bedöma hur konflikten kommer att utvecklas under 2018. Vi återkommer till den när vi gör vår omfattande översyn senare i år, säger Fredrik Beijer.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.