Migrationsverket 945

Genrebild/Mikael Ribbenvik Foto: Faksimil Facebook/Björn Bjarnesjö

Inrikes

Migrationsverket: Fler afghaner till Sverige väntas

Publicerad 8/2/2021
Annons

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik larmar nu att en ny våg av migranter från Afghanistan väntas vara på väg till Sverige. Vidare meddelar han även att myndigheten förutspår att invandringen generellt till Sverige kommer att öka nästa år när pandemirestriktionerna sannolikt lättar.

Samnytt har tidigare uppmärksammat att Migrationsverket i mitten av juli beslutade att stoppa alla utvisningar till Afghanistan på obestämd tid med hänvisning till ett försämrat säkerhetsläge i landet. Flera av de afghaner som suttit i myndighetens förvar i väntan på att utvisning ska verkställas har släppts ut i samhället igen.

LÄS ÄVEN: 7000 afghaner får stanna i Sverige – Migrationsverket stoppar ALLA utvisningar till Afghanistan

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Mikael Ribbenvik att det det nya läget i Afghanistan som uppkommit efter att utländska trupper dragit tillbaka sin närvaro innebär att antalet asylsökande till Europa kommer att öka.

– Det vi främst ser framför oss är antingen ett övertagande av talibanerna eller ett mångfacetterat inbördeskrig, säger Ribbenvik till DN.

Men det är inte bara fler asylsökande afghaner som väntas. Ribbenvik förutspår att invandringen generellt till Sverige kommer att öka nästa år eftersom pandemirestriktionerna sannolikt lättar.

Sverige påstås ha beredskap

Vidare hävdar Ribbenvik att Sverige är beredda att ta emot fler men att det kommer behövas fler boendeplatser och personal för att hantera en ny våg likt migrantkaoset år 2015.

– Vi har jobbat med beredskapsfrågan sen hösten 2015. Det handlar om hur man ska prioritera och samverka med andra myndigheter och med kommuner. Därvidlag är vår beredskap god, konstaterar Ribbenvik.

LÄS ÄVEN: Utvisningsdömda afghaner SLÄPPS ur Migrationsverkets förvar

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons